Adductor magnus of Grote Aanvoerder

Adductor magnus of Grote Aanvoerder

De adductor magnus of grote aanvoerder is onderdeel van de groep spieren aan de binnenkant van het dijbeen. Ze kunnen allemaal klachten geven op de meer ‘intieme’ delen van het lichaam. Het is een grote krachtige spier en de op twee na grootste spier van het lichaam.

De plek van de Adductor Magnus

De adductor magnus wordt ook wel de grote aanvoerder genoemd. Deze spier start tussen het schaambeen en het zitbot en verdeeld zich in drie delen, die weer samenkomen aan de achterkant van het dijbeen. Het zowel grootste als langste deel zit net boven de knie vast. De andere twee onderdelen zitten wat hoger vast; namelijk aan het dijbeen.

Adductor magnus

De functie van de Adductor Magnus

Aangezien de spiervezels in de adductor magnus naar diverse richtingen gaan, is de spier essentieel bij meerdere onderdelen en taken, namelijk:

  • De benen krachtig naar elkaar toe halen
  • Het strekken van het bovenbeen
  • Het stabiliseren van de bekken
  • Wanneer je loopt of rent

Symptomen triggerpoints in de Adductor Magnus

Als er sprake is van triggerpoints die ontstaan in de grote aanvoerder spier kunnen er zich diverse klachten ontwikkelen:

  • Diepgaande, inwendige, verspreide en onduidelijke pijnklachten in het bekken
  • Acute steken in je schaambeen, vagina, rectum, prostaat of in je blaas
  • Pijnklachten aan de binnenkant van je bovenbeen van lies tot de knie

De pijnklachten worden erger indien je de heupen buigt of dat je de benen spreidt.

Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint een knoop in het spierweefsel wat verkrampt. Hierdoor kan het bloed minder goed naar de verkramping lopen, waardoor afvalstoffen zich hier opstapelen. Het bloed wat wel wordt aangevoerd bevat ook minder zuurstof.

Wanneer je een triggerpoint aanraakt is dit pijnlijk. Echter is er sprake van een afgeleide pijn indien het triggerpoint niet wordt aangeraakt. Dit houdt in dat je last hebt van een langdurige pijn op een andere plek in je lijf.

De aanleiding van het ontstaan van een triggerpoints is verschillend. Sommige triggerpoints ontwikkelen zich namelijk door een onjuiste wijze van je spiergebruik. Wanneer dit in combinatie is met een onjuiste houding of beweegpatroon van gewrichten.

Leefstijl of omgevingsfactoren

Tevens kunnen factoren als: een ongezond voedingspatroon of slechte leefomgeving een belangrijke factor spelen.

Diverse aanleidingen van de ontwikkeling van triggerpoints zijn:

  • overmatig gebruik van de spier
  • een ongeluk
  • onjuiste ademhaling
  • onderbelasting zoals gips of een zittend beroep
  • ziekten
  • stress en de aanwezigheid van andere triggerpoints.

Het klinkt wellicht gek, maar de vaakst voorkomende aanleiding van een triggerpoints is het onbewust onderdrukken van negatieve emoties zoals woede, angst, verdriet en boosheid. Je lichaam gaat als het ware in een afleiding mechanismen om de negatieve emoties niet te hoeven voelen.

Grote Aanvoerder

Wat kunnen oorzaken zijn voor het ontstaan van triggerpoints?

Wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe sport gaat beoefenen is het belangrijk dat je deze sporten beoefend met beleid. Dit houdt in dat je het sporten opbouwt om overbelasting van je spieren te voorkomen.

Het is erg belangrijk om overbelasting van de grote aanvoerder te ondervangen. Wanneer je bijvoorbeeld uitglijd op de stoep of van de trap kan het wel eens zo zijn dat je de grote aanvoerder belast. Ook kan het onbewust aanspannen van de spier een slechte invloed hebben op de spier.

Door bepaalde emoties langere tijd te onderdrukken kunnen er allerlei spanningen ontstaan in je lichaam die invloed hebben op de spieren.

Zijn de triggerpoints in de Adductor Magnus te behandelen?

Wanneer je de triggerpoints kan lokaliseren zijn ze goed te behandelen. Voor mij, als goede therapeut, zal ik daar geen moeite mee hebben. Daarbij zal het lichaam zelf ook aangeven wanneer de triggerpoints worden geactiveerd aan de hand van een felle pijn indien je er op drukt.

Een prettige bijkomstigheid is dat de triggerpoints een uitstralingsgebied wat te voorzien is. Wanneer je de gewrichten correct corrigeert, de bindweefselstructuren goed manipuleert of onderdrukte emoties weet los te laten, verdwijnen de triggerpoints vanzelf

Wat belangrijk is:

Aan de hand van normale massage, rek- of krachtoefeningen en houdingsadviezen zullen triggerpoints niet weg gaan.

Daarbij adviseren wij geen gewone triggerpointmassage of dry needling.

Ronduit omdat de triggerpoints er zitten met een reden. Ze zijn een gevolg van aanleidingen als onderdrukte negatieve emoties en/of gewrichten die onjuiste bewegen of verkeerd gepositioneerd zijn.

Met behulp van de Pijn Reset Methode die zorgt door de toegepaste technieken, in een behandeltraject van 6 tot 8 weken, zullen de triggerpoints (en pijnklachten) worden verholpen.

Pijn Reset Methode

Wanneer je kiest voor mijn Pijn Reset Methode focussen we ons op de dieperliggende aanleidingen waardoor je triggerpoints zijn ontstaan. Emotionele aanleidingen zoals stress en negatieve onderdrukte emoties worden vaak vergeten als veroorzakers, waar wij ons bij de Pijn Reset Methode wel op focussen

Gedurende dit behandelproces van zes tot acht weken werken we samen aan het wegnemen van deze aanleidingen.

De voordelen:

  • Op korte termijn zal resultaat al merkbaar zijn, echter zal je ook voor de langere termijn handvatten krijgen die je pijnvrij en onafhankelijk kunnen houden.
  • Ik focus me op de onderliggende oorzaken en verhelp hiermee de langdurende pijnklachten/blessures
  • In deze Pijn Reset Methode maak ik gebruik van de nieuwste ‘reset’ technieken om triggerpoints los te maken en de gewrichten weer moeiteloos te laten bewegen
  • Ik maak geen gebruik van dry needling, injecties, pijnstillers, triggerpointmassage of andere eindeloze oefeningen.
  • In dit exclusieve alles-in-één traject staat persoonlijke aandacht hoog in het vaandel en krijg je voldoende tijd
  • Deze methode is bedoeld voor mensen die open staan, positief zijn en geloven dat er meer mogelijkheden zijn dan alleen wat de dokter verteld


Wil je meer weten over de Pijn Reset Methode?

Een zowel gratis als vrijblijvend adviesgesprek aanvragen kan altijd!

Als je af wilt van je constante/permanente of steeds terug kerende klachten, is de volgende stap het aanvragen van een adviesgesprek.

Je kunt ook een gratis Pijntest invullen of maak direct een afspraak voor een gratis adviesgesprek.

Misschien vind je deze blogs ook interessant

Doe de pijntest