Teres Minor of Kleine ronde armspier

Teres Minor of Kleine ronde armspier

De kleine, ronde armspier helpt bij het naar buiten draaien van de arm. Ook zorgt deze spier ervoor dat je de arm zijwaarts kunt roteren.

Teres Minor of Kleine ronde armspier

Wanneer je last hebt van pijnklachten in de teres minor of kleine ronde armspier kan dit duiden op triggerpoints; microverkrampingen in de spieren. Echter kan het ook komen door triggerpoints op andere plekken in het lichaam, die een afgeleide pijn veroorzaken en voelbaar zijn in de Teres Minor.

Waar vind je de kleine, ronde armspier?

De Teres Minor begint bij het schouderblad en loopt tot het opperarmbeen. Deze spier bevindt zich aan de achterkant van je schouder, meteen beneden de onderdoornspier. Tevens zit de spier vast aan de achterzijde van het kopje van het opperarmbeen.

Wat is de functie van de kleine, ronde armspier?

De Teres Minor is ondersteunend wanneer je de arm naar de buitenzijde toe draait en bij het zijwaarts draaien van de arm. Tevens is deze spier 1 van de 4 spieren die ervoor zorgt dat het schoudergewricht op de goede plek blijft zitten.

Triggerpoints in teres minor
Teres Minor of Kleine ronde armspier

Symptomen pijn Teres Minor

Indien je last hebt van triggerpoints in of in de buurt van de kleine, ronde armspier kun je dit op diverse manieren merken:

  • Verdovend gevoel of tintelingen in de ringvinger of pink
  • Pijnklachten aan de achterkant van je bovenarm
  • Begrenzing van beweging in je schouder

Frozen shoulder

Triggerpoints in de teres minor, supraspinatus, de infraspinatus of subscapularis (de 4 rotatorspieren in de schouder) kunnen resulteren in een frozen shoulder. Dit houdt in dat je last hebt van een zeer heftige pijn in de schouder, of dat je je arm amper kunt optillen. Dit fenomeen vormt zich niet uit het niets en het is noodzaak de essentie van de complicatie aan te pakken.

Hoe ontstaan triggerpoints in de Teres Minor?

Triggerpoints kunnen door diverse aspecten ontstaan. Echter komen praktisch gezien de triggerpoints in de Teres Minor door overmatig gebruik of een incorrecte beweging.

Voorbeelden hiervan zijn:

  • Valpartijen
  • Sporten
  • Ongelukken
  • Werken met behulp van een toetsenbord
  • Wanneer je dingen voor of boven je moet tillen

Kleine ronde armspier
Triggerpoint in de Kleine ronde armspier

De meest voorkomende oorzaak: emoties

De aanleiding van triggerpoints die het vaakst voorkomt zijn opgekropte emoties. Emoties zoals verdriet, woede en angst worden opgeslagen in je lijf en hebben acuut effect op het zenuwstelsel en de hormoonhuishouding. Onbewust bouw je hierdoor spanningen op in je lichaam. De triggerpoints worden versterkt door aspecten zoals een ongezond voedingspatroon, een onjuiste ademhaling, stress en niet genoeg bewegen. Het opkroppen van negatieve emoties doe je onbewust. Je lichaam gebruikt de pijn van triggerpoints als een afleidingsmanoeuvre zodat je de emoties niet hoeft te voelen.

Invloed op je lijf

De spanningen die ontstaan door het opkroppen van negatieve emoties hebben rechtstreeks effect op je zenuwstelsel, bindweefselstructuren en op je gewrichten. Triggerpoints hebben als gevolg dat het lichaam niet meer optimaal kan functioneren. Dit komt omdat de bloeddoorstroom en zuurstoftoevoer niet optimaal verlopen met als gevolg dat je spieren zullen verzuren.

De kern van het probleem aanpakken

Wanneer je de triggerpoints gaat aanpakken, is het is belangrijk om je te focussen op de kern van het probleem, omdat anders de klachten vanzelf zullen terugkeren. Bij een reguliere triggerpoint behandeling wordt er slechts gedaan aan symptoombestrijding. De klachten zullen na zo'n symptoombestrijding tijdelijk verdwijning, maar zullen daarna zeker terugkeren.

Behandeling van de triggerpoints

Een voordeel is dat triggerpoints een uitstralingsgebied hebben dat voorspelbaar is, omdat er veel onderzoek naar is gedaan. Uit het onderzoek is gebleken dat er ook veel aan te doen is. Door de gewrichten namelijk op een correcte wijze te corrigeren, de bindweefselstructuren te manipuleren of door opgekropte emoties los te laten, kunnen triggerpoints al snel verholpen worden.

Slechts een massage is geen uitkomst voor het verhelpen van triggerpoints, het kan er zelfs voor zorgen dat de klachten verergeren.

Daarbij adviseren wij nooit reguliere triggerpointmassages of dry needling.

Deze spierverkrampingen zitten er namelijk met een reden. Ze zijn het resultaat van de eerder genoemde dieperliggende oorzaken, zoals opgekropte emoties of onjuist gepositioneerde gewrichten.


Pijn Reset Methode

Samen focussen we ons aan de hand van mijn Pijn reset Methode op de essentie van het probleem. Gedurende dit grondige één op één traject gaan we alle eerder genoemde oorzaken af met hoofdzakelijk de opgekropte emoties. We starten met een uitgebreide voorbereiding, waarna we een gehele RESET dag of 2 middagen tot een permanente uitkomst komen voor de pijnklachten.

De voordelen:

  • Op korte termijn zijn de resultaten al zichtbaar. Tevens krijg je voor de langere termijn tools die je pijnvrij en onafhankelijk kunnen houden.
  • Het doel is om de langdurige pijnklachten/ blessures op te lossen door de onderliggende aanleiding aan te pakken.
  • Er wordt gebruik gemaakt van de nieuwste ‘reset’ methodes om triggerpoints (spierknopen) te laten afnemen en gewrichten flexibel te laten bewegen.
  • Er wordt geen gebruik gemaakt van dry needling, injecties, pijnstillers, triggerpointmassage of andere eindeloze oefeningen.
  • Een exclusief alles-in-één traject waarbij voldoende tijd en persoonlijke aandacht voorop staat.
  • Dit traject is compleet bedoeld voor positief ingestelde personen die ook geloven dan er meer mogelijk is dan alleen wat de dokter je verteld.

Meer weten? Of heb je interesse in de Pijn Reset Methode.

Als je voorgoed van je permanente pijnklachten af wilt komen, kun je een gratis adviesgesprek aanvragen.  

Een gratis Pijntest kun je hier invullen, of maak direct een afspraak voor een kosteloos adviesgesprek.

Misschien vind je deze blogs ook interessant

Doe de pijntest