Rhomboidei of Ruitvormige Spieren

Rhomboidei of Ruitvormige Spieren

De Ruitvormige Spieren zit gehecht aan een aantal wervels en aan de binnenste rand van je schouderblad.

Rhomboidei of Ruitvormige Spieren

Wanneer je last hebt van triggerpoints komt het wel eens voor dat er sprake is van afgeleide pijn. Dit betekend dat de klachten die de triggerpoint veroorzaakt, merkbaar zijn op een andere plek in je lijf. Echter is dit niet het geval bij de twee spieren de Rhomboidei en de bovenste achterste getande spier (serratus posterior superior).

Anatomie

De rhomboidei, ofwel ruitvormige spieren bestaan uit twee spieren, namelijk:

  • Rhomboideus Minor (kleine geruite spier)
  • Rhomboideus Major (grote geruite spier)

De rhomboidei zit gehecht aan een aantal wervels en aan de binnenste rand van je schouderblad. De rhomboideus bevindt zich op een andere plek namelijk aan de bovenzijde van de rhomboideus major. Daarentegen vormen ze voor het gevoel wel een geheel.

Functie Rhomboidei

Zowel de kleine als de grote geruite spier zijn verantwoordelijk voor het bewegen van het schouderblad naar de ruggengraat. Daarbij assisteren ze om het schouderblad omhoog te brengen en de arm naar beneden vanuit een rechtopstaande houding.

Symptomen aanwezigheid triggerpoints

Wanneer je last hebt van triggerpoints in de rhomboidei, kan dit een zeurende pijn veroorzaken in de binnenste rand van het schouderblad. Daarentegen kan deze pijn ook afkomstig zijn van triggerpoints in de erector spinae die een afleidende pijn geven. Een onderscheid hiertussen is niet altijd even gemakkelijk te maken.

Triggerpoint ruitvormige spieren
Triggerpoints in de Rhomboidei of Ruitvormige Spieren

Oorzaken vorming triggerpoints in de Rhomboidei

Om te voorkomen dat triggerpoints in de kleine en grote geruite spier ontstaan is het belangrijk dat je voorkomt om:

  • Handelingen te verrichten waarbij de schouders regelmatig worden opgetild.
  • Vaak een onnatuurlijke houding aan te nemen met schouders naar achteren getrokken.
  • Uitgeput te raken door vaak dezelfde bewegingen te maken, zoals bijvoorbeeld balgooien en roeien.
  • Vaak gespannen borstspieren te hebben.
  • Vaak opgetrokken schouders te hebben door spanningen.

Voornamelijk het hebben van opgetrokken schouders door spanningen is fataal voor de ontwikkeling van triggerpoints. Deze oorzaak wordt echter vaak vergeten, terwijl emotionele zaken als stress regelmatig de boosdoener zijn.

Behandeling triggerpoints in de Rhomboideus Minor en Rhomboideus Major

Aangezien achter de ruitvormige spieren ook de getande spier ligt, zal ik hier behoedzaam te werk moeten gaan. Triggerpoints in beide spieren kunnen namelijk dezelfde klachten veroorzaken In de getande spier komen triggerpoints het meest voor.

Triggerpoint uitgelicht

Wanneer spieren veelal worden gebruikt, kunnen er micro verkrampingen ontstaan die aanvoelen als verharde knopen. Hierdoor word de bloedsomloop in deze spieren minder optimaal, wat ervoor zorgt dat afvalstoffen niet goed kunnen worden afgevoerd en voldoende zuurstof niet kan worden aangevoerd. Hierdoor kan de triggerpoint zichzelf ook in stand houden.

Verstoord zenuwstelsel

Wanneer er iets gebeurd, reageren onze hersenen hierop met een bepaald gevoel of emotie, waardoor het zenuwstelsel verstoord kan worden. Doordat sommige mensen hun emoties niet goed kunnen uitten, kroppen ze deze op waardoor het lichaam deze spanning 'opslaat'.

Dit beïnvloed de bloedcirculatie die weer invloed heeft op organen en spieren. Met andere woorden: een triggerpoint is een bron van spanningen in het zenuwstelsel, aangespannen bindweefsel, vernauwde bloedvaten, minder voedingsstoffen, te weinig zuurstof verzuring pijn- en afvalstoffen en gevoeligere zenuwuiteinden.

Ook interessant: Wat zijn triggerpoints?

Behandeling van de triggerpoints

Een voordeel is dat triggerpoints een uitstralingszone hebben die goed te voorspellen is door het vele onderzoek wat is gedaan. Uit dat onderzoek is gebleken dat er ook veel aan te doen is. Namelijk door de gewrichten correct te corrigeren, de bindweefselstructuren te manipuleren of opgekropte emoties los te laten.

Slecht een massage is geen uitkomst voor triggerpoints, maar verergeren ze juist. Reguliere triggerpoint massages of dry needling adviseren wij nooit, omdat de triggerpoints er zitten met een reden. Ze zijn het gevolg van dieperliggende oorzaken zoals opgekropte emoties of onjuist bewegende gewrichten.

Pijn Reset Methode

Samen focussen we ons aan de hand van mijn Pijn reset Methode op de essentie van het probleem. Gedurende dit grondige één op één traject gaan we alle eerder genoemde oorzaken af met hoofdzakelijk de opgekropte emoties. We starten met een uitgebreide voorbereiding, waarna we een gehele RESET dag of 2 middagen tot een permanente uitkomst komen voor de pijnklachten.

De voordelen:

  • Op korte termijn zijn de resultaten al zichtbaar. Tevens krijg je voor de langere termijn tools die je pijnvrij en onafhankelijk kunnen houden.
  • Het doel is om de langdurige pijnklachten/ blessures op te lossen door de onderliggende aanleiding aan te pakken.
  • Er wordt gebruik gemaakt van de nieuwste ‘reset’ methodes om triggerpoints (spierknopen) te laten afnemen en gewrichten flexibel te laten bewegen.
  • Er wordt geen gebruik gemaakt van dry needling, injecties, pijnstillers, triggerpointmassage of andere eindeloze oefeningen.
  • Een exclusief alles-in-één traject waarbij voldoende tijd en persoonlijke aandacht voorop staat.
  • Dit traject is compleet bedoeld voor positief ingestelde personen die ook geloven dan er meer mogelijk is dan alleen wat de dokter je verteld.

Meer weten? Of heb je interesse in de Pijn Reset Methode.

Als je voorgoed van je permanente pijnklachten af wilt komen, kun je een gratis adviesgesprek aanvragen.  

Een gratis Pijntest kun je hier invullen, of maak direct een afspraak voor een gratis adviesgesprek.

Misschien vind je deze blogs ook interessant

Doe de pijntest