Biceps brachii of Tweehoofdige Bovenarmspier
De biceps brachii zullen jullie waarschijnlijk kennen als: de spierballen. Deze spier bestaat uit twee spierbuiken of -koppen:
- De lange kop (caput longum musculi bicipitis brachii)
- De korte kop (caput breve musculi bicipitis brachii)
De biceps zijn essentieel bij het buigen van de elleboog.
Plek van de Biceps Brachii
De bovenarmspier is tweekoppig en bevindt zich aan de voorkant van het bovenarm. De lange kop start net boven de kom van de schouder en de korte kop start bij het ravenbekuitsteeksel van het schouderblad. Zowel de korte als de lange spierkop hecht zich aan het spaakbeen in de onderarm.
De rol van de Biceps Brachii
Deze spier wordt regelmatig door ons gebruikt. Namelijk bij bijna elke beweging die de (onder)arm maakt:
- Het buigen van de arm
- Naar buiten draaien van de hand en onderarm
- Heffen van de arm
- Houdt de arm in de kom
Symptomen aanwezigheid van triggerpoints in Biceps Brachii
De pijnklachten die voortkomen uit triggerpoints, zijn meestal niet voelbaar in de biceps zelf wat 'afgeleide pijn' wordt genoemd. Deze afgeleide pijn is vaak voelbaar aan de voorzijde van de schouder en in de elleboogholte of -plooi.
Tevens kan een onverklaarbare pijn in het gebied rondom de bovendoornspier aantonen dat er sprake is van triggerpoints. Ook kan het moeizaam strekken van je arm met handpalm omhoog een teken zijn van triggerpoints.
Belasting Tweekoppige bovenarmspier
De reden dat de biceps regelmatig worden gebruikt is omdat mensen hun handen de hele dag door gebruiken en we bij elke beweging de armen en handen gebruiken.
Dit is ook de reden dat de biceps overbelast kunnen raken, zoals bij overmatig gebruik tijdens bijvoorbeeld het sporten. Hierbij kun je denken aan het omhoog trekken aan een rekstok of het veelal draaien van de hand.
Onbewust aanspannen
Regelmatig vergeten wij dat spieren ook onbewust worden aangespannen door negatieve en opgekropte emoties zoals bijvoorbeeld stress. Voornamelijk het onbewust gespannen houden van de spieren is een grote aanleiding in het vormen van triggerpoints.
Wat is een triggerpoint?
Een aanhoudende verkramping of samentrekking in de spiervezel wordt ook wel een triggerpoint genoemd. Een triggerpoints is sensitief, voelbaar wanneer je er op drukt en ontstaat door zowel onverstandig gebruik van de spier als een incorrecte houding.
(Onbewust) Onderdrukte emoties
Een ongezonde leefstijl zoals een slecht voedingspatroon of een ongunstige leefomgeving spelen een essentiële rol bij het ontstaan van triggerpoints. Daarbij kunnen onderdrukte negatieve emoties zoals stress voelbaar zijn als pijn door (aan)spanningen in de spieren.
Wat is de Pijn Reset Methode (PRM)?
Aan de hand van de Pijn Reset Methode gaan we samen aan de slag om de problemen grondig aan te pakken. Dat betekent het niet zal bestaan uit behandelingen zoals: dry-needling, injecties, pijnstillers, triggerpointmassage of andere eindeloze oefeningen. Dit is een exclusief alles-in-één traject waarbij je alle tijd en de aandacht krijgt die je verdient. We focussen ons hierbij op het oplossen van de langdurige pijnklachten en blessures door de onderliggende oorzaken aan te pakken.
De voordelen:
- Op korte termijn zal het resultaat al merkbaar zijn, daarbij krijg je tools die je ook op de lange termijn pijnvrij en onafhankelijk houden.
- Door de onderliggende aanleidingen aan te pakken, verhelpen we de langdurige pijnklachten/blessures op de langere termijn.
- Ik maak maak gebruik van de nieuwste ‘reset’ technieken om triggerpoints (spierknopen) te deactiveren en je gewrichten weer flexibel te laten bewegen.
- Het traject bevat geen dry needling, injecties, pijnstillers, triggerpointmassage of andere eindeloze oefeningen.
- Het is een exclusief alles-in-één traject waarbij je veel tijd en persoonlijke aandacht zult krijgen.
- De methode is bedoel voor positief ingestelde mensen die ook geloven dan er meer mogelijk is dan alleen wat de dokter zegt.
Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen
Als jij aanhoudend last hebt van blijvende klachten en je hier van af wilt, is de volgende stap een gratis adviesgesprek.
Herken jij jezelf in mijn verhaal? Vul hier een gratis Pijntest in of maak een afspraak voor een gratis adviesgesprek.