Biceps femoris of Tweehoofdige Dijspier

Biceps femoris of Tweehoofdige Dijspier

De musculus biceps femoris of tweehoofdige dijspier is een tweekoppige spier aan de achterzijde van het bovenbeen en vormt samen met twee andere z.g. halfspieren (musculus semitendinosus en musculus semimembranosus), de hamstrings.

Biceps femoris of Tweehoofdige Dijspier

De muluscus biceps femoris, ofwel de tweehoofdige dijspier is een tweekoppige spier. Deze loopt van de achterzijde van het bovenbeen en wordt samen met de twee andere halfspieren 'de hamstrings' genoemd.

Wanneer een spier een 'halfspier' is, betekent dit dat de spier grotendeels bestaat uit een sterk peesachtig weefsel.

De plek van de Biceps Femoris

Samen met twee diverse spieren van de hamstrings zit de lange kop van de tweehoofdige dijspier vast aan de zitknobbel van je heupbeen. Aan het dijbeen hecht zich ook de korte knop, die samen met de lange kop over het kniegewricht loopt. Deze loopt aan de buitenzijde van het kuitbeen.

Functie Biceps Femoris

De biceps femoris is essentieel bij het buigen van je knie, evenals het strekken van de heup wanneer je loopt, springt of rent. Tevens zorgt de spier ervoor dat het onderbeen naar buiten kan draaien. De andere spieren van de hamstrings zorgen samen met de biceps femoris voor het voorkomen dat je voorovervalt als je staat of loopt.

Biceps femoris of tweehoofdige dijspier

Symptomen aanwezigheid triggerpoints in de Biceps Femoris

Wanneer de pijn meer aan de buitenkant zit kan pijn verschuiven naar de achterkant van de knie. Zo nu en dan zijn de pijnklachten het meest aanwezig rondom de kop van het kuitbeen, waar de spier aan hecht. Daarbij kunnen de pijnklachten incidenteel voelbaar zijn aan de bovenste helft van de kuit.

Wat is een triggerpoint?

In de naam triggerpoint zit al verkapt wat het precies inhoudt, namelijk dat er sprake is van een trigger en iets wordt geactiveerd, wat op een bepaalde plek plaatsvindt (point). De plek van de triggerpoint is een soort knoop in het spierweefsel, wat ontstaat doordat een spier constant wordt aangespannen. Hierdoor vindt er een samentrekking of verkramping plaats, waardoor de afvoer van afvalstoffen niet soepel verloopt en de bloeddoorvoer vermindert. Hierdoor zijn triggerpoints sensitief wanneer je ze aanraakt en stralen ze zonder aanraking pijn uit naar een diverse andere plaats in het lichaam.

Ook interessant: Wat zijn triggerpoints?

Triggerpoints in Biceps Femoris

De biceps femoris, en hierbij dus ook de hamstrings, zijn spieren die regelmatig worden gebruikt in het dagelijks bestaan, bijvoorbeeld wanneer je: loopt, rent, staat, springt etc. Dit houdt in dat het belangrijk is dat er goed wordt gezorgd voor deze spier.

Dit houdt bijvoorbeeld in dat een goede warming up essentieel is. Echter kunnen zelfs met een goede warming up triggerpoints ontstaan wanneer de spier veel wordt gebruikt en hierdoor veel onder spanning staat. Om te voorkomen dat de klachten verergeren is het essentieel voor een sporter om de symptomen te herkennen. Het niet behandelen van de triggerpoints kan er namelijk voor zorgen dat verrekking of scheuring mogelijk is.

Ook is overmatig zitten erg slecht voor deze spieren. Dit komt omdat de spieren verstijfd kunnen worden omdat ze continu in een gebogen houding zitten. Ook is een ongunstig ondersteunende stoel die veel druk uitoefent op de spieren erg slecht. Er kan dus geconcludeerd worden dat spanningen vaak de aanleidingen zijn van triggerpoints. Hierbij gaat het niet alleen over de gebruikelijke fysieke inspanningen, maar ook (aan)spanningen die ontstaan door diverse andere aanleidingen. Het onbewust onderdrukken van emoties zoals stress zijn voorbeelden van waarom een spier onbewust wordt aangespannen.

Pijn Reset Methode

De Pijn Reset Methode is onderscheidend van andere triggerpoint behandelingen zoals dry needling en triggerpoint massages.

De Pijn Reset Methode bevat diverse opgaves die dienen als voorbereiding voor de complete behandeldag(en). De behandeling bestaat uit één volledige behandeldag of losse middagen, waarna ook nog 1 á 2 consulten volgen. Het is belangrijk om te onthouden dat deze methode niet zal bestaan uit dry needling, injecties, pijnstillers, massages of andere eindeloze oefeningen.

We focussen ons op het verhelpen van de aanhoudende klachten door de onderliggende aanleidingen te verhelpen.

De voordelen:

  • Op korte termijn zal resultaat al merkbaar zijn, echter zal je ook voor de langere termijn handvatten krijgen die je pijnvrij en onafhankelijk kunnen houden.
  • Ik focus me op de onderliggende oorzaken en verhelp hiermee de langdurende pijnklachten/blessures
  • In deze Pijn Reset Methode maak ik gebruik van de nieuwste ‘reset’ technieken om triggerpoints los te maken en de gewrichten weer moeiteloos te laten bewegen
  • Ik maak geen gebruik van dry needling, injecties, pijnstillers, triggerpointmassage of andere eindeloze oefeningen.
  • In dit exclusieve alles-in-één traject staat persoonlijke aandacht hoog in het vaandel en krijg je voldoende tijd
  • Deze methode is bedoeld voor mensen die open staan, positief zijn en geloven dat er meer mogelijkheden zijn dan alleen wat de dokter verteld

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen

Als jij aanhoudend last hebt van blijvende klachten en je hier van af wilt, is de volgende stap een gratis adviesgesprek.

Herken jij jezelf in dit verhaal? Vul hier een gratis Pijntest in of maak een afspraak voor een gratis adviesgesprek.

Misschien vind je deze blogs ook interessant

Doe de pijntest