Deltoideus of deltaspier

Deltoideus of deltaspier

De musculus deltoïdeus, deltaspieren of deltavormige spier heeft haar naam de danken aan de driehoekige vorm, afgeleid van het Griekse letter delta Δ. Kleine verkrampingen in deze spier (triggerpoints) zijn een veel voorkomende oorzaak van schouderpijn.

Deltoïdeus of deltaspier

De spier die zijn naam dankt aan de driehoekige vorm, afgeleid van het Griekse letter delta Δ kent drie namen: de musculus deltoïdeus, de deltaspieren of de deltavormige spier. Wanneer je last krijgt van schouderpijn, is de kans groot dat er sprake is van triggerpoints. Triggerpoints kunnen ontstaan wanneer je de spier te veel belast, wat uiteindelijk leidt tot klachten in zowel je schouders als je armen.

Waar vind je de musculus deltoïdeus?

De deltavormige spier bevindt zich rondom je schouder, net als ontzettend veel andere spieren. Deze spier is opgedeeld in drie gedeeltes, namelijk aan de voorzijde, zijzijde en achterzijde van de schouder. Deze spieren zijn allemaal gehecht op diverse plaatsen en hebben het figuur van een driehoek, waaraan ze ook de naam delta te danken hebben.

Welke spier zit op welke plek?

  • Voorste spier: sleutelbeen
  • Zijspier: schouderdak
  • Achterste spier: schouderblad

Al drie deze spieren zitten vast aan het bovenarm.

Deltoïdeus of deltaspier triggerpoint uitstralingspatronen

Waarvoor gebruik je de deltoïdeus?

De meest essentiële rol van de deltoïdues is het omhoog tillen van de arm, evenals bij de bovendoornspier. Als je dit ietwat inzichtelijker maakt dan kan gezegd worden dat de voorste spier assisteert wanneer je bepaalde dingen wegduwt, de zijspier ervoor zorgt dat je je arm naar de zijkant kunt tillen en de achterste spier is essentieel wanneer je je schouders naar achteren duwt. Deze achterste spier is essentieel voor een correcte lichaamshouding wanneer je aan het lopen, zitten of staan bent.

Triggerpoints in de deltaspier

Als je last hebt van triggerpoints in de deltoïdeus kun je dat op verschillende manieren merken:

  • Pijnklachten aan de schouder
  • Pijnklachten in je bovenarm
  • Je ervaart pijn wanneer je je arm beweegt

In het algemene circuit worden deze pijnklachten vaak bestempeld met artritis, een slijmbeursontsteking of een peesontsteking. Pijnklachten die door deze complicaties ontstaan, kunnen komen door triggerpoints in de deltaspier.

Deltoideus of deltaspieren

Hoe ontstaat pijn in de deltoïdeus (oorzaken)?

Sporten als skiën, fitnessen met gewichten en balsporten zijn sporten waarbij je de deltoïdeus belast en er dus ook triggerpoints kunnen ontstaan. Dit kan ook gebeuren als je zwaar moet tillen of vaccinaties in deze spier krijgt. Dat komt doordat langere stijfheid van spieren kan zorgen voor triggerpoints. Ook kun je als masseur of wanneer je jonge kinderen regelmatig op je arm pakt sneller last krijgen van triggerpoints.

Echter is de oorzaak die het meest voorkomt het opkroppen van emoties en gevoelens. Een spier kan zichzelf hierdoor niet meer herstellen waardoor je er aanhoudende pijnklachten aan kan overhouden.

Wat zijn triggerpoints?

Triggerpoints zijn micro verkrampingen in de spieren die zich meestal ontwikkelen door stress, overmatig gebruik van de spier en onjuiste bewegingen. Triggerpoints verminderen de bloedcirculatie waardoor er niet genoeg zuurstof bij de spieren komt. Dit resulteert in het verstijven van de spieren waardoor je kracht en coördinatie afneemt. De meest hoofdzakelijke oorzaak van triggerpoints is het opkroppen van emoties zoals boosheid, angst en verdriet. Deze emoties slaan zich op in je lichaam als je deze gevoelens niet uit, waardoor spanningen in het lijf toenemen. Een triggerpoint is de bron van al deze aspecten.

Ook interessant: wat zijn triggerpoints?

Pijn Reset Methode

Met behulp van mijn Pijn Reset Methode gaan we samen aan de slag om de kern van je probleem aan te pakken. Deze methode werkt bewustzijn stimulerend en gaan zes tot acht weken intensief werken aan het verhelpen van jouw klachten. Allereerst starten we met het voortraject waarin we gaan werken aan verschillende opgaves zoals het kijken van een film, het beluisteren van een audioboek, het werken aan een werkboek en het lezen van een boek. Door dit voorwerk te doen kunnen we gedurende de Reset Dag of twee middagen, alles eruit halen.

De voordelen:

  • Op de kortere termijn zijn de resultaten al zichtbaar. Tevens krijg je voor de langere termijn tools die je pijnvrij en onafhankelijk kunnen houden.
  • Het doel is om de langdurige pijnklachten/ blessures op te lossen door de onderliggende aanleiding aan te pakken.
  • Er wordt gebruik gemaakt van de nieuwste ‘reset’ methodes om triggerpoints (spierknopen) te laten afnemen en gewrichten flexibel te laten bewegen.
  • Er wordt geen gebruik gemaakt van dry needling, injecties, pijnstillers, triggerpointmassage of andere eindeloze oefeningen.
  • Een exclusief alles-in-één traject waarbij voldoende tijd en persoonlijke aandacht voorop staat.
  • Dit traject is compleet bedoeld voor positief ingestelde personen die ook geloven dan er meer mogelijk is dan alleen wat de dokter je verteld.

Meer weten? Of heb je interesse in de Pijn Reset Methode.

Als je voorgoed van je permanente pijnklachten af wilt komen, kun je een gratis adviesgesprek aanvragen.  

Een gratis Pijntest kun je hier invullen, of maak direct een afspraak voor een kosteloos adviesgesprek.

Misschien vind je deze blogs ook interessant

Doe de pijntest