Diafragma of Middenrifspier

Diafragma of Middenrifspier

De middenrifspier scheidt de buikholte van de borstholte en heeft een grote koepelachtige vorm.

Diafragma of Middenrifspier

De plek die een spier heeft in het lichaam, kan bepalen hoe moeilijk een spier te behandelen is. Een voorbeeld hiervan is het middenrif, waarvan alleen de randen bereikbaar zijn. 

De plaats van het Diafragma 

De middenrifspier scheidt de buikholte van de borstholte en heeft een grote koepelachtige vorm. De voorkant van de spier is direct verbonden met een aantal ribben en de onderkant van het borstbeen. De achterkant is ook verbonden, maar met een aantal wervels.

De rol van het Diafragma

Zoals ik al eerder noemde, heeft de middenrifspier een koepelachtige vorm. Hierdoor wordt de spier platter wanneer de spier wordt aangespannen met als gevolg dat het volume van de borstholte wordt vergroot en een vacuüm ontstaat. De longen zullen hierdoor zuurstof aanzuigen. 

Wanneer je uitademt ontspannen de spieren zich. Wanneer de lucht weer wordt uitgeperst worden de spieren van de longen weer samengedrukt.  

Natuurlijke ademhaling

Als het middenrif zich samentrekt ontstaat er minder ruimte voor de organen in de buikholte. Dat is ook de reden dat deze naar voren komen wanneer er normaal en natuurlijk wordt geademd. 

Wanneer je diep ademhaalt wordt het volume in de borstholte extra vergroot. Dit kan dankzij de buitenste tussenribspieren of musculi intercostales externi.

Symptomen triggerpoints in het Middenrif

Aan de onderkant van de ribben kan pijn ontstaan door triggerpoints. Dit vindt plaats bij de aanhechting van de spier aan de ribben en de pijn kan alleen worden gevoeld gedurende het uitademen. Het gevolg hiervan is dat je kortademig kan worden. 

Door een arts kan deze pijn worden toegeschreven aan uiteenlopende oorzaken, zoals bijvoorbeeld een ontsteking aan de ribben of een probleem aan de galblaas. 

Iets wat ook veel voorkomend is, is dat een triggerpoint in het diafragma zorgt voor spanning. Namelijk in het bovenste stuk van de monnikskapspier/ trapezius. Dit heeft als gevolg dat spanningen in de nek ook te maken hebben met je middenrifspier en je manier van ademhalen. 

Het ontstaan van triggerpoints in het Diafragma

In het middenrif kan elke belemmering in een natuurlijke ademhaling zorgen voor triggerpoints. 

Dit betreft:  

  • Te zware inspanning gedurende het sporten
  • Veelvuldig ademen vanuit de borst 
  • Chronisch hoesten
  • Letsel of chirurgisch ingrijpen in de borsten
  • Een verkeerde en onderuitgezakte houding
  • Gevoelens van angst 
  • Gelijksoortige onderdrukte emoties die spanning veroorzaken op het middenrif.

 

Wat is een triggerpoint?

Als bepaalde delen constant onder spanning blijven staan, kan het zijn dat het bloed in deze delen minder goed wordt verdeeld en de afvalstoffen minder goed worden weggevoerd.

Het resultaat hiervan is een knoop: een blijvende verdikking in de spiervezel. 

Deze knopen hebben een afgeleide pijn en kunnen op een andere plek van het lichaam voelbaar en sensitief zijn. 

De knopen zijn sensitief, echter is de pijn voelbaar op een andere plek op je lichaam. De knopen houden stand doordat er een verminderende bloedsomloop plaatsvindt waardoor er sprake is van een opeenhoping van afvalstoffen. 

Ook interessant: Hoe ontstaan triggerpoints?

 

Diverse oorzaken van triggerpoints

Tot onlangs lag de focus voornamelijk op het bestrijden van de triggerpoints zelf. Door middel van massage of dry needling werden de triggerpoints behandeld. Indien er een behandeling plaatsvindt wordt er vaak slechts gefocust op het weghalen van het symptoom, maar nagenoeg niet aan de dieperliggende oorzaak. Hierdoor kan het zijn dat triggerpoints frequent ontstaan. 

Het bijvoorbeeld onderdrukken of negeren van emoties werd hierbij vaak vergeten tijdens een behandeling. Terwijl dit wel een erg grote factor is waardoor triggerpoints ontstaan. De oorzaak van lichamelijke klachten kunnen namelijk vaak te maken hebben met je emoties. 

Een praktijkvoorbeeld: wanneer je voor een grote groep onbekenden moet praten en buikpijn krijgt. Hetzelfde proces gebeurd ook bij de vorming van triggerpoints. 

Angst, verdriet, woede en boosheid zijn emoties die voornamelijk meespelen in de vorming van triggerpoints. Bij deze emoties neemt namelijk de spanning op het zenuwstelsel het meest toe waardoor onbewust de spanning op de spieren toeneemt. Dit resulteert in een minder goede doorbloeding en een hogere gevoeligheid in de spieren en zenuwuiteinden. Uiteindelijk creëert dit een vicieuze cirkel omdat de spanning opnieuw toeneemt en het proces zich herhaalt. 

Voeding en leefstijl

Ook je voedingspatroon en de manier hoe we leven zijn van belang bij het ontstaan van triggerpoints. ‍

Pijn Reset Methode

Wanneer je kiest voor mijn Pijn Reset Methode focussen we ons op de dieperliggende aanleidingen waardoor je triggerpoints zijn ontstaan. Emotionele aanleidingen zoals stress en negatieve onderdrukte emoties worden vaak vergeten als veroorzakers, waar wij ons bij de Pijn Reset Methode wel op focussen

Gedurende dit behandelproces van zes tot acht weken werken we samen aan het wegnemen van deze aanleidingen.

De voordelen:

  • Op korte termijn zal resultaat al merkbaar zijn, echter zal je ook voor de langere termijn handvatten krijgen die je pijnvrij en onafhankelijk kunnen houden.
  • Ik focus me op de onderliggende oorzaken en verhelpen hiermee de langdurende pijnklachten/blessures
  • In deze Pijn Reset Methode maak ik gebruik van de nieuwste ‘reset’ technieken om triggerpoints los te maken en de gewrichten weer moeiteloos te laten bewegen
  • Ik maak geen gebruik van dry needling, injecties, pijnstillers, triggerpointmassage of andere eindeloze oefeningen.
  • In dit exclusieve alles-in-één traject staat persoonlijke aandacht hoog in het vaandel en krijg je voldoende tijd
  • Deze methode is bedoeld voor mensen die open staan, positief zijn en geloven dat er meer mogelijkheden zijn dan alleen wat de dokter verteld


Wil je meer weten over de Pijn Reset Methode?

Een zowel gratis als vrijblijvend adviesgesprek aanvragen kan altijd!

Als je af wilt van je constante/permanente of steeds terug kerende klachten, is de volgende stap het aanvragen van een adviesgesprek.

Je kunt ook een gratis Pijntest invullen of maak direct een afspraak voor een gratis adviesgesprek.

Misschien vind je deze blogs ook interessant

Doe de pijntest