Gastrocnemius of Oppervlakkige Kuitspier
In de kuit bevindt zich een grote tweehoofdige spier, namelijk de gastrocnemius. Deze spier heeft een belangrijke functie bij het opstaan en het rennen. De gastrocnemius vormt met twee andere spieren de driehoofdige kuitspier (musculus triceps surae). Hieronder vallen de:
- Scholspier (musculus soleus)
- Voetzoolspanner (musculus plantaris)
Er zijn veel mensen die veel last hebben van kramp en daardoor veel complicaties hebben met de kuitspieren. Dit is vaak zonder dat ze het weten, door onduidelijke pijnklachten ergens anders in het onderbeen.
Hierdoor denkt men niet direct aan de kuitspieren.
Ligging Gastrocnemius
De oppervlakkige kuitspier loopt van net boven het kniegewricht naar de achterkant van het dijbeen. Alle twee de tweespierhoofden hechten hieraan vast. Deze twee spieren komen samen in de achillespees die vastzitten aan het hielbot.
Functie Gastrocnemius
De Gastrocnemius speelt diverse rollen, namelijk bij:
- Het optillen van het gehele lichaam (wanneer je opstaat)
- Springen, klimmen
- De trap aflopen
- Stabiliseren, zowel knie als enkel
- Niet vallen; evenwicht houden
Symptomen aanwezige triggerpoints in de Gastrocnemius
De complicaties met de oppervlakkige kuitspier zijn regelmatig voelbaar in de voeten.
Daarbij ook:
- aan de achterkant van het bovenbeen
- in de knie
- in de enkel
- door nachtelijke kuitkramp
Oorzaken
Aangezien dit een spier is die vaak wordt gebruikt tijdens het bewegen van het lichaam. De kans dat er overbelasting ontstaat is aanwezig bij:
- Klimmen, fietsen en bergopwaarts lopen
- Veelal staan tijdens bijvoorbeeld het werk
- Veelal voorover leunen
- Langdurig (onbewust) aanspannen bij autorijden
- Druk op de bovenbeenspieren door slechte houding bij bijvoorbeeld het zitten op een stoel
- Wanneer je je pier te kort houdt door bijvoorbeeld het dragen van hoge hakken of slapen met een gestrekte voet
Zoals hierboven genoemd wordt zijn vaak activiteiten waarbij er veel (onbewuste) spanning op de spier wordt gehouden, de oorzaak van overbelasting. Echter kan het ook zo zijn dat een slechte conditie of slechte leefgewoontes een aanleiding zijn voor het ongemak.
Tevens als het onbewust gespannen houden van deze spieren door emoties zoals bijvoorbeeld stress.
Heftige emoties zoals woede, angst en verdriet kunnen ook de aanleiding zijn van een minder goede bloedcirculatie van het spierweefsel.
Wanneer er een verkramping in het spierweefsel plaatsvindt heeft dit als gevolg dat er een plaatselijk tekort aan zuurstof ontstaat met als gevolg dat de spier stijver wordt. Het uiteindelijke resultaat hiervan is dat er een hoop afvalstoffen worden aangemaakt en opgeslagen, wat weer een hoop diverse klachten veroorzaakt. Het triggerpoint wordt vaak in stand gehouden omdat de doorstoom van voedingsstoffen beperkt blijft. Zonder hulp van buitenaf houdt het triggerpoint zichzelf in stand en ontstaat er een vicieuze cirkel.
Wat is een triggerpoint?
Een triggerpoint, oftewel een spierknoop, is een plaatselijke verkramping van een spier. Er hopen zich een aantal afvalstoffen op in je lichaam, wat resulteert in pijn en ongemak. De pijnklachten kunnen zich uitten in twee manieren:
Aan de ene kant kan zich pijn voordoen op de precieze plek als je op de triggerpoint drukt, maar aan de andere kant kan je het ook voelen op plekken waar je het niet van verwacht.
Ook interessant: Wat is een triggerpoint?
Triggerpoints met blijvend effect behandelen
Als je het idee hebt dat triggerpoints de oorzaken zijn van jouw onduidelijke pijnklachten, is het wijsheid om je te laten behandelen aan deze onduidelijke pijnklachten. In een relatief korte tijd kan ik je van deze complicaties afhelpen.
Waarschijnlijk vraag je je af: voor hoelang?
Triggerpoints ontstaan met een reden of meerdere redenen. Het is essentieel om deze oorzaken aan te pakken.
Door middel van slechts normale massage, rek- of kracht oefeningen en houdingsadviezen worden je triggerpoints niet verholpen.
De klachten kunnen zelfs nog erger worden of blijven bestaan. Tevens adviseer ik behandelingen zoals triggerpoint massages en dry needling nooit. De triggerpoints zitten er namelijk met een reden en zijn het resultaat van dieperliggende oorzaken, zoals onderdrukte emoties en onjuist geplaatste of bewegende gewrichten.
Pijn Reset Methode
De Pijn Reset Methode is een totaal behandeling, waarbij niet alleen gekeken wordt naar de fysieke triggerpoints, maar ook de dieperliggende emotionele spanningen worden betrokken.
Het belangrijkste is het wegnemen van de onderliggende aanleidingen van de triggerpoints. Dat is iets wat dry needling of behandelingen die slechts werken met massages niet wegnemen en zorgen daarom alleen voor een korte verlichting van de pijnklachten.
Triggerpoints zijn een aanduiding van een achterliggende pijnoorzaak. Dit houdt dus in dat slechts het masseren van de triggerpoint niet effectief is. Op de korte termijn geeft het verlichting van het ongemak, maar daarna keren de klachten al snel weer terug.
Dit heeft een ongecompliceerde reden: de kern van het probleem wordt niet aangepakt. Onder de kern van het probleem aanpakken verstaan wij kijken naar het totaalplaatje en dat aanpakken. Wanneer je de gewrichten namelijk op een correcte manier bijstelt en de bindweefselstructuren manipuleert, gaan triggerpoints vaak vanzelf weg.
De voordelen:
- Op korte termijn zal resultaat al merkbaar zijn, tevens zal je ook voor de langere termijn handvatten krijgen die je pijnvrij en onafhankelijk kunnen houden.
- Ik focus me op de onderliggende oorzaken en verhelp hiermee de langdurende pijnklachten/blessures
- In deze Pijn Reset Methode maak ik gebruik van de nieuwste ‘reset’ technieken om triggerpoints los te maken en de gewrichten weer moeiteloos te laten bewegen
- Ik maak geen gebruik van dry needling, injecties, pijnstillers, triggerpoint massages of andere eindeloze oefeningen.
- In dit exclusieve alles-in-één traject staat persoonlijke aandacht hoog in het vaandel en krijg je voldoende tijd
- Deze methode is bedoeld voor mensen die open staan, positief zijn en geloven dat er meer mogelijkheden zijn dan alleen wat de dokter verteld
Meer weten over de Pijn Reset Methode?
Een vrijblijvend adviesgesprek aanvragen kan altijd!
Als je voorgoed van je blijvende/chronische klachten af wilt, is de volgende stap een adviesgesprek, deze is zowel gratis als vrijblijvend!
Vul dan hier een gratis Pijntest in of maak een afspraak voor een gratis adviesgesprek.