Gluteus Maximus of Grote Bilspier

Gluteus Maximus of Grote Bilspier

De gluteus maximus of grote bilspier is een spier die je veel gebruikt.

Gluteus Maximus of Grote Bilspier

Omdat de gluteus maximus, oftewel de grote bilspier, een spier is die je vaak gebruikt kunnen triggerpoints in deze spier je dagelijks bestaan erg beïnvloeden. Aan de hand van de Pijn Reset Methode focussen we ons op een blijvende uitkomst voor jouw klachten.

 

De grote bilspier

In het lichaam bevinden zich 9 bilspieren. De grote bilspier is de grootste en is verantwoordelijk voor het (uit)strekken van de heup.

 

Wanneer gebruik je de grote bilspier?

Zoals ik al eerder noemde, wordt de spier veel gebruikt, namelijk tijdens het: springen, rennen, het oplopen van de trap en wanneer je snel wandelt. Bij een gebruikelijke wandeling zal de gluteus maximus niet overbelast raken, enkel wanneer je snel wandelt is dit mogelijk.

De spier heeft een begeleidende rol als je hurkt of als je opstaat van een stoel. Aangezien dit gedurende een dag vaak gebeurd, is het een spier die essentieel is tijdens de dagelijkse activiteiten.

Triggerpoints Gluteus Maximus of Grote Bilspier

Triggerpoints in de gluteus maximus

Wanneer je last hebt van triggerpoints in de grote bilspier, is dit merkbaar in de heup, het SI-gewricht, het staartbeen of de bilplooi. Dit resulteert zich in:

  • Heupen die stijf zijn
  • Moeizaam opstaan uit de stoel of van het toilet
  • Pijnklachten in de billen (brandend gevoel)
  • Moeizaam voorover buigen en je tenen raken 

Oorzaken triggerpoints gluteus maximus

De aanleidingen van triggerpoints zijn wisselend:

  • Wanneer je plotseling een onverwachte beweging maakt, bijvoorbeeld wanneer je een val probeert te vermijden.
  • Wanneer je langdurig zit op een harde ondergrond, zoals bijvoorbeeld onaangename stoelen
  • Vechtsporten, zwemmen
  • Wanneer je zit op een portemonnee, die zich in de achter broekzak bevindt

 

De kans op zowel rugklachten als triggerpoints in de gluteus maximus vergoten als je veel zit. Denk bijvoorbeeld aan het veel zitten door een kantoorbaan.

Wanneer je last hebt van deze klachten en hiermee naar de huisarts gaat, zal er waarschijnlijk een diagnose volgen in de richting van een slijmbeursontsteking, artritis, coccygodynia (Pijn aan het stuitje), ischias of een ontwricht SI-gewricht. In het algemene circuits is er nog onvoldoende kennis over triggerpoints, waardoor de uitkomst veel simpeler is dan wat de gestelde diagnoses je vertellen. Vaak is het namelijk slechts een triggerpoints die je pijnklachten veroorzaakt.

Triggerpoints Gluteus Maximus of Grote Bilspier

Wat zijn triggerpoints?

Een ruim aantal mensen hebben te maken met fysieke complicaties en pijnklachten. De oorzaak van deze complicaties liggen vaak bij triggerpoints. Dit is een micro spiercontractie en voelt aan als een verharding in de spieren. Het is mogelijk om diverse triggerpoints op hetzelfde moment te hebben. Dit is natuurlijk erg ongunstig omdat triggerpoints pijn doen wanneer je er op drukt.

Ook zorgt een triggerpoint voor een verzwakking van de spier en veroorzaakt het pijn die constant aanwezig kan zijn of alleen als er druk op wordt uitgeoefend.

Ontstaan van triggerpoints

Een triggerpoint ontstaat door een combinatie van diverse aspecten. Hierbij kun je denken aan: het onjuist gebruiken van spieren, een verstoord zenuwstelsel, een ongezond voedingspatroon, wanneer je de spier te veel belast, onjuist ademhalen, de spier te weinig gebruiken en hoofdzakelijk het opkroppen van emoties.

De oorzaak die het meest voorkomt is het (onbewust) opkroppen van emoties, zoals angst, woede of verdriet. Het lichaam gebruikt de pijn van een triggerpoints als een afleidingsmanoeuvre om de emoties niet te voelen. Voorbeelden van deze afleidingsmanoeuvres zijn roken, het bijten van je nagels, emotie-eten of krabben.

Triggerpoints Grote Bilspier

Symptoombehandeling werkt niet

Slechts het wegmasseren van triggerpoints lost het probleem niet permanent op. Om het probleem echt op te lossen is het noodzaak om te kijken naar de onderliggende oorzaak ipv symptoombestrijding zoals dry-needling of massages.

De Pijn Reset Methode

Wanneer je kiest voor mijn Pijn Reset Methode focussen we ons op de dieperliggende aanleidingen waardoor je triggerpoints zijn ontstaan. Emotionele aanleidingen zoals stress en negatieve onderdrukte emoties worden vaak vergeten als veroorzakers, waar wij ons bij de Pijn Reset Methode wel op focussen

Gedurende dit behandelproces van zes tot acht weken werken we samen aan het wegnemen van deze aanleidingen.

Het doel:

Het permanent verwijderen van triggerpoints en langdurige pijnklachten. Dit doen we aan de hand van een holistische concept waarbij we ons samen focussen op het verhelpen van de dieperliggende aanleiding.

Mijn streven ligt op de kwaliteit, niet op de kwantiteit. We richtten ons niet alleen op het opheffen van de pijnklachten, maar voornamelijk op een combinatie van mind en body, een verbeterd voedingspatroon, coaching, bewustwording en beweging. Dit alles zal dus niet resulteren in een paar losse sessies die tijdelijke verbetering met zich meebrengen, maar op een permanente verandering.

De voordelen:

  • Op korte termijn zal resultaat al merkbaar zijn, echter zal je ook voor de langere termijn handvatten krijgen die je pijnvrij en onafhankelijk kunnen houden.
  • Ik focus me op de onderliggende oorzaken en verhelp hiermee de langdurende pijnklachten/blessures
  • In deze Pijn Reset Methode maak ik gebruik van de nieuwste ‘reset’ technieken om triggerpoints los te maken en de gewrichten weer moeiteloos te laten bewegen
  • Ik maak geen gebruik van dry needling, injecties, pijnstillers, triggerpointmassage of andere eindeloze oefeningen.
  • In dit exclusieve alles-in-één traject staat persoonlijke aandacht hoog in het vaandel en krijg je voldoende tijd
  • Deze methode is bedoeld voor mensen die open staan, positief zijn en geloven dat er meer mogelijkheden zijn dan alleen wat de dokter verteld


Wil je meer weten over de Pijn Reset Methode?

Een zowel gratis als vrijblijvend adviesgesprek aanvragen kan altijd!

Als je af wilt van je constante/permanente of steeds terug kerende klachten, is de volgende stap het aanvragen van een adviesgesprek.

Je kunt ook een gratis Pijntest invullen of maak direct een afspraak voor een gratis adviesgesprek.

Misschien vind je deze blogs ook interessant

Doe de pijntest