Gluteus medius of middelste bilspier

Gluteus medius of middelste bilspier

De gluteus medius kennen we in het Nederlands als middelste bilspier. De gluteus medius is één van de drie bilspieren.

Gluteus medius of middelste bilspier

De middelste bilspier, ofwel de gluteus medius, is de middelste van de drie bilspieren. De andere twee zijn de gluteus maximus (de grootste) en de gluteus minimus (de kleinste).

De gluteus medius bevindt zich onder de gluteus maximus en zit met de ene kant vast aan de bovenkant van het heupbeen en aan de andere kant zit de spier vast aan de trochantor major; de bovenste knobbel van het bovenbeen.


Waarvoor gebruik je middelste bilspier?

De middelste bilspier is zowel groot als krachtig en is verantwoordelijk voor het rechtop kunnen lopen. Ook zorgt de spier ervoor dat je heup niet naar de zijkant zakt wanneer je je beent optilt. Een andere essentiële functie van deze spier is dat ze om de beurt het gehele lichaamsgewicht van je bovenlichaam tillen.

Gluteus medius of middelste bilspier

Symptomen van problemen met de gluteus medius

Wanneer je last hebt van triggerpoints in de gluteus medius zijn er diverse klachten die je kunt gaan ervaren. De exacte plek van de pijnklachten kunnen ook verschillen omdat elke plaats een divers pijnpatroon heeft.

Klachten die mogelijk zijn:

  • Pijnklachten in de onderrug op hoogte van de broekriem, uitstralend naar de billen en heupen
  • Een achterover gekanteld bekken en een afgevlakte onderrug
  • Een prettige slaaphouding vinden verloopt moeizaam
  • Moeite om (ontspannen) te lopen

Triggerpoints in de Gluteus medius of middelste bilspier

Oorzaken van problemen met de middelste bilspier

Het optillen van zware spullen kan een aanleiding zijn van je pijnklachten. Dit komt omdat de middelste bilspier bij elke stap het gehele gewicht van het bovenlichaam draagt. Zeker wanneer dit vooral door 1 kant gedragen wordt.

Daarnaast zijn er nog veel meer aanleidingen voor triggerpoints in de gluteus medius, namelijk:

Wanneer je aan hardlopen doet

  • Aerobics
  • Het hebben van overgewicht
  • Overbelasting t.g.v. zwangerschap
  • Verschil in lengte van het been
  • Uit balans raken als je op één been staat bij het aandoen van bijvoorbeeld een broek
  • Regelmatig met de benen over elkaar zitten
  • Injecties in je bil

Tevens kan het te maken hebben met diverse spieren die last hebben van triggerpoints. De gluteus medius zit namelijk in het afleidingsgebied van spieren als de vierkante lendenspier (quadratus lumborum) of de spanner van het peesblad(tensor fasciae latae).

Ook is het veelal zitten of stilstaan fataal. Dat komt omdat de spieren hierdoor stijf kunnen worden, wat de spier kwetsbaar maakt.


Belangrijk om te weten: triggerpoints in je lijf

Als spieren langdurig gebruikt worden kunnen ze overbelast raken wat triggerpoints veroorzaakt. Triggerpoints zijn kleine spierknop die aanvoelen als een harde knobbel. Ze zijn verantwoordelijk voor het verzwakken en verstijven van en spier, wat zorgt voor beperkingen in je bewegingen. Triggerpoints worden gevoed door zaken als roken, een ongezond voedingspatroon, een slechte leefomgeving of het hebben van stress.

Triggerpoints zullen niet vanzelf verdwijnen en kunnen zelf voor meerdere triggerpoints zorgen omdat de omliggende spieren zwaarder belast zullen worden, dit noem je: satelliet-triggerpoints.

Gluteus medius of middelste bilspier

Verder kijken dan alleen het triggerpoint

Er zijn veel website die pretenderen dat slechts het wegmasseren van een triggerpoints het probleem oplost. Echter ontstaan triggerpoints met een reden en is het daarom belangrijk dat we de dieperliggende oorzaak aanpakken en behandelen. Enkel het wegmasseren of doen aan dry-needling zal werkt als symptoombestrijding, waardoor de triggerpoints snel weer zullen terugkeren.


Pijn Reset Methode

Gedurende de Pijn Reset Methode pakken we aan de hand van een bewustzijn verhogend traject de kern aan van jouw klachten. Eerst zal er een voortraject plaatsvinden, waarin je aan de slag gaat met verschillende opgaves zoals het kijken van een film, het luisteren naar audio, het invullen van een werkboek of het lezen van en boek. Door deze opdrachten kunnen we alles uit de Reset Dag halen en kunnen we goed voorbereid aan de slag.

Dit behandeltraject duurt 6 tot 8 weken, waarin we intensief aan de slag gaan met het verhelpen van alle oorzaken.

De voordelen:

  • Op korte termijn zal resultaat al merkbaar zijn, echter zal je ook voor de langere termijn handvatten krijgen die je pijnvrij en onafhankelijk kunnen houden.
  • Ik focus me op de onderliggende oorzaken en verhelp hiermee de langdurende pijnklachten/blessures
  • In deze Pijn Reset Methode maak ik gebruik van de nieuwste ‘reset’ technieken om triggerpoints los te maken en de gewrichten weer moeiteloos te laten bewegen
  • Ik maak geen gebruik van dry needling, injecties, pijnstillers, triggerpointmassage of andere eindeloze oefeningen.
  • In dit exclusieve alles-in-één traject staat persoonlijke aandacht hoog in het vaandel en krijg je voldoende tijd
  • Deze methode is bedoeld voor mensen die open staan, positief zijn en geloven dat er meer mogelijkheden zijn dan alleen wat de dokter verteld

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen

Als jij aanhoudend last hebt van blijvende klachten en je hier van af wilt, is de volgende stap een gratis adviesgesprek.

Herken jij jezelf in dit verhaal? Vul hier een gratis Pijntest in of maak een afspraak voor een gratis adviesgesprek.

Misschien vind je deze blogs ook interessant

Doe de pijntest