Gluteus minimus of kleine bilspier

Gluteus minimus of kleine bilspier

De gluteus minimus of kleine bilspier, is zoals de naam al zegt de kleinste van de drie bilspieren. Deze spier ligt verstopt onder de grote en middelste bilspier.

Gluteus minimus of kleine bilspier

De kleine bilspier, oftewel de gluteus minimus, is wat de naam al verklapt de meest kleine bilspier. De spier bevindt zich onder de grootste en middelste bilspier (resp. Gluteus maximus en gluteus medius).

De gluteus minimus koppelt de zijkanten van je heupbeen met de grote hobbel aan de bovenkant van het bovenbeen; de zogenoemde trochanter major.

Functie van de kleine bilspier

De gluteus minimus werkt samen met de middelste bilspier om de heup te ondersteunen als je je been optrekt gedurende het lopen en assisteert je been naar de zijkant te verplaatsen en naar de binnenkant toe te draaien.

Symptomen van problemen met de gluteus minimus

Aangezien de gluteus minimus de minst grootte spier is van alle drie de bilspieren, nemen veel mensen aan dat deze minder essentieel is. Echter is de zone waar de gluteus minimus complicaties kan veroorzaken groter dan je zult verwachten.

Enkele voorbeelden van deze complicaties zijn:

  • Pijnklachten aan de zij- en achterzijde van het boven- en onderbeen en zo nu en dan volledig tot aan de enkel
  • Pijnklachten in de billen
  • Lopen of opstaan uit een stoel gaat gepaard met pijn
  • Manklopen

Pijn wat zich bevindt aan de achterzijde van de benen en in de billen, lijkt erg op wat mensen koppelen aan ischias. Wanneer een dokter een behandeling voor ischias uitvoert wat zijn vruchten niet lijkt af te werpen, is de kans aanzienlijk dat de complicatie te maken heeft met de gluteus minimus. Toch zijn er helaas weinig doktoren die niet genoeg inhoudelijke kennis bezitten over triggerpoints. Dit komt omdat er weinig aandacht aan wordt besteed op de geneeskunde opleiding.


Oorzaken van problemen met de kleine bilspier

Een aanleiding die regelmatig voorvalt is het zitten op een volle portemonnee, omdat dit een blokkade veroorzaakt die invloed heeft op je doorbloeding. In sommige spieren is de doorbloeding minimaal en is de kans groter op triggerpoints.

Diverse aanleidingen zijn:

  • Lang zitten of staan
  • Wanneer je valt
  • Overmatig en te zwaar sporten
  • Overgewicht
  • het tillen van zware voorwerpen

Triggerpoints in de gluteus minimus

Het ontstaan van triggerpoints

Triggerpoints zijn spierknopen die zeurende pijnklachten teweeg kunnen brengen en op verschillende manieren kunnen ontstaan. Een voorbeeld van zo'n oorzaak is overbelasting. Niet alleen een eenmalige overbelasting, maar ook ongelukkig vallen kan de aanleiding zijn voor een triggerpoint.

Evenals een spier langdurig aangespannen houden, zoals bijvoorbeeld een onjuiste houding of onbewust opkroppen van emotionele spanningen.

Als je last hebt van triggerpoints neemt in deze zone de bloedcirculatie af, wat resulteert in dat er minimale zuurstof hoeveelheden worden aangeleverd waardoor afvalstoffen niet weg kunnen. Hierdoor wordt de spier pijnlijk en gevoelig. De hersenen ontvangen hierdoor een stress-signaal van het lichaam waardoor de spanning van de spier nog verder toeneemt, met als gevolg dat alles elkaar in stand houd: toename van pijn – meer stress – meer spanning – nog meer pijn.



Ook interessant: wat zijn triggerpoints?


Verder kijken dan de pijnlijke plek

Omdat triggerpoints klachten veroorzaken is het verstandig deze aan te pakken en te laten wegnemen. Echter is het noodzaak de triggerpoints bij de kern aan te pakken, omdat ze anders terug zullen keren. Het slechts direct behandelen van triggerpoints werkt alleen als symptoombestrijding en de dieperliggende aanleiding van de triggerpoints blijft bestaan.

Met behulp van de Pijn Reset Methode pakken we samen de onderliggende oorzaak aan en kijken we verder dan alleen het triggerpoint zelf. Het kan zowel een lichamelijke als emotionele aanleiding zijn. Meestal worden de klachten veroorzaakt door een emotionele oorzaak, namelijk het opkroppen van emoties als angst, woede of verdriet.

Triggerpoints in de kleine bilspier

Pijn Reset Methode

De Pijn Reset Methode is een bewustwordingstraject, waarin de focus ligt op de kern van jouw probleem aanpakken. Eerst vindt er een voortraject plaats, waarin je gaat werken aan verschillende opgaves zoals het kijken van films, beluisteren van de radio, het invullen van een werkboek en tot slot het lezen van een boek. Door deze opgaves kunnen we alles uit het daadwerkelijke traject halen, die één volle dag of twee middagen zullen plaatsvinden.

Dit intensieve traject duurt zes tot acht weken en samen gaan we aan de slag om de pijnklachten en dieperliggende oorzaken weg te nemen.

De voordelen:

  • Op korte termijn zijn de resultaten al zichtbaar. Tevens krijg je voor de langere termijn tools die je pijnvrij en onafhankelijk kunnen houden.
  • Het doel is om de langdurige pijnklachten/ blessures op te lossen door de onderliggende aanleiding aan te pakken.
  • Er wordt gebruik gemaakt van de nieuwste ‘reset’ methodes om triggerpoints (spierknopen) te laten afnemen en gewrichten flexibel te laten bewegen.
  • Er wordt geen gebruik gemaakt van dry needling, injecties, pijnstillers, triggerpointmassage of andere eindeloze oefeningen.
  • Een exclusief alles-in-één traject waarbij voldoende tijd en persoonlijke aandacht voorop staat.
  • Dit traject is compleet bedoeld voor positief ingestelde personen die ook geloven dan er meer mogelijk is dan alleen wat de dokter je verteld.

De voordelen:

  • Op korte termijn zal resultaat al merkbaar zijn, echter zal je ook voor de langere termijn handvatten krijgen die je pijnvrij en onafhankelijk kunnen houden.
  • Ik focus me op de onderliggende oorzaken en verhelp hiermee de langdurende pijnklachten/blessures
  • In deze Pijn Reset Methode maak ik gebruik van de nieuwste ‘reset’ technieken om triggerpoints los te maken en de gewrichten weer moeiteloos te laten bewegen
  • Ik maak geen gebruik van dry needling, injecties, pijnstillers, triggerpointmassage of andere eindeloze oefeningen.
  • In dit exclusieve alles-in-één traject staat persoonlijke aandacht hoog in het vaandel en krijg je voldoende tijd
  • Deze methode is bedoeld voor mensen die open staan, positief zijn en geloven dat er meer mogelijkheden zijn dan alleen wat de dokter verteld

Inmiddels heb ik met dit traject al veel ervaring opgedaan en al diverse mooie resultaten weten te behalen.

Lees ook de ervaringen van anderen die onze traject hebben ervaren.

Meer weten? Of heb je interesse in de Pijn Reset Methode.

Als je voorgoed van je permanente pijnklachten af wilt komen, kun je een gratis adviesgesprek aanvragen.  

Een gratis Pijntest kun je hier invullen, of maak direct een afspraak voor een gratis adviesgesprek.

Misschien vind je deze blogs ook interessant

Doe de pijntest