Latissimus Dorsi of Brede Rugspier

Latissimus Dorsi of Brede Rugspier

De brede rugspieren zijn de grootste spieren van het lichaam en spelen een grote rol bij het bewegen van de armen en het stabiliseren van het lichaam.

Latissimus Dorsi of Brede Rugspier

De allergrootste spieren van je gehele lijf zijn de brede rugspieren, die noodzakelijk zijn voor het bewegen van de armen en het stabiliseren van het lijf.

Waar zit de Latissimus Dorsi?

De brede rugspier is brede, platte spier die vanaf de aanhechtingen van de doorn uitsteeksels naar de onderzijde van de ruggengraat loopt. Daarom loopt de spier af qua breedte en komt de spier samen met de grote ronde armspier. Ze binden aan de voorzijde van de bovenarm, een klein stukje onder de kop.

Functie van de Latissimus Dorsi

De rol van de latissimus dorsi is uiteenlopend. Hierom is dit ook een spier die vaak wordt gebruikt wanneer de armen en schouders bewegen. Dit gebeurd meestal samen met een andere spier, zoals de grote ronde armspier.

Je gebruikt de brede rugspier als:

  • Je je arm omlaag beweegt;
  • Je je arm naar de borst toe trekt;
  • Wanneer je een arm naar achteren trekt;
  • Tijdens het roteren van je arm;
  • Wanneer je de schouder naar achteren beweegt;
  • Als je je schouder naar beneden beweegt;
  • Tijdens het stabiliseren van je lichaam.

Oftewel: de brede rugspier wordt veel gebruikt, voornamelijk gedurende bepaalde oefeningen. Voorbeelden hiervan zijn roeien, wanneer je jezelf optrekt, opdrukken en andere diverse oefeningen die vaak in de sportschool worden uitgevoerd.

Brede rugspier Triggerpoint
triggerpoints in de brede rugspier

Pijnklachten ontstaan door triggerpoints in de Latissimus Dorsi.

Triggerpoints veroorzaken vaak een afgeleide pijn, dit betekent dat de pijn op een andere plek voelbaar is dan op de plek van de triggerpoint zelf.

Bij de brede rugspier kan dit op de volgende plekken voorkomen:

  • Pijnklachten rondom de onderzijde van het schouderblad
  • Pijnklachten aan de zijkant van de buik
  • Pijnklachten langs de gehele binnenzijde van je arm tot en met je pink, ring- en middelvinger

Ontstaan van triggerpoints in de Latissimus Dorsi

triggerpoints ontwikkelen zich wanneer je een spier overbelast door veelal dezelfde bewegingen te maken, zoals bijvoorbeeld bij turnen, tennis, roeien, houthakken e.d. Ook zorgen emotionele zaken als opgekropte emoties en stress voor spanningen in het lijf, waardoor triggerpoints kunnen ontstaan. De klachten kunnen ook je slaap beïnvloeden wat ook bijdraagt aan verdere ontwikkeling van triggerpoints.

Latissimus Dorsi of brede rugspier
Triggerpoints in de Latissimus Dorsi

Triggerpoint, wat is dat precies?

Een triggerpoint is een microverkramping in het spierweefsel waardoor een deel van deze spier constant aangespannen wordt. Hierdoor kan de bloedcirculatie niet optimaal verlopen waardoor de triggerpoint ook niet zomaar weg zal weg. Triggerpoints zijn voelbaar wanneer je ze aanraakt, maar stralen ook vaak pijn uit naar een andere plek in het lichaam.

Ook interessant: Wat zijn triggerpoints?

Behandeling pijnklachten door triggerpoints

Wanneer een goede therapeut de triggerpoints behandeld aan de hand van bijvoorbeeld triggerpointmassage of dry needling, zullen de pijnklachten weg gaan. Desalniettemin werken deze behandelingen slechts op de korte termijn, omdat hierbij niet gekeken wordt naar de daadwerkelijke oorzaak van de triggerpoints. De triggerpoints zitten er namelijk met een reden en daarom is het essentieel om te kijken naar de dieperliggende aanleiding van de triggerpoints zoals opgekropte emoties of onjuist bewegende gewrichten.

Alleen door gewone massage, rek- of krachtoefeningen en houdingsadviezen toe te passen zullen  triggerpoints niet verdwijnen.


Triggerpoints zijn een symptoom van een onderliggende aanleiding, wat betekent dat slecht een simpele massage niet helpt.

De klachten zullen voor even verdwijnen, maar keren snel terug omdat er niet wordt gekeken naar de kern van het probleem.

Samen kijken we naar het gehele plaatje. Dit doen we door gewrichten correct te corrigeren, de bindweefselstructuren juist te manipuleren of door opgekropte emoties te laten gaan.

Pijn Reset Methode

Samen focussen we ons aan de hand van mijn Pijn reset Methode op de essentie van het probleem. Gedurende dit grondige één op één traject gaan we alle eerder genoemde oorzaken af met hoofdzakelijk de opgekropte emoties. We starten met een uitgebreide voorbereiding, waarna we een gehele RESET dag of 2 middagen tot een permanente uitkomst komen voor de pijnklachten.

De voordelen:

  • Op korte termijn zijn de resultaten al zichtbaar. Tevens krijg je voor de langere termijn tools die je pijnvrij en onafhankelijk kunnen houden.
  • Het doel is om de langdurige pijnklachten/ blessures op te lossen door de onderliggende aanleiding aan te pakken.
  • Er wordt gebruik gemaakt van de nieuwste ‘reset’ methodes om triggerpoints (spierknopen) te laten afnemen en gewrichten flexibel te laten bewegen.
  • Er wordt geen gebruik gemaakt van dry needling, injecties, pijnstillers, triggerpointmassage of andere eindeloze oefeningen.
  • Een exclusief alles-in-één traject waarbij voldoende tijd en persoonlijke aandacht voorop staat.
  • Dit traject is compleet bedoeld voor positief ingestelde personen die ook geloven dan er meer mogelijk is dan alleen wat de dokter je verteld.

Meer weten? Of heb je interesse in de Pijn Reset Methode.

Als je voorgoed van je permanente pijnklachten af wilt komen, kun je een gratis adviesgesprek aanvragen.  

Een gratis Pijntest kun je hier invullen, of maak direct een afspraak voor een gratis adviesgesprek.

Misschien vind je deze blogs ook interessant

Doe de pijntest