Levator scapula of schouderbladheffer
De levator scapula, oftewel de schouderbladheffer, verklapt door de naam al wat de rol is van deze spier; namelijk het optillen van het schouderblad. Omdat deze spier hard werkt en veel wordt gebruikt is dit een spier waar redelijk wat mensen ook complicaties mee ervaren.
Wat doet de levator scapula?
De levator scapula hecht de opperste 4 halswervels met de bovenzijde van je schouderblad. Deze spier bestaat dus uit 2 spieren, 1 aan de linkerkant en 1 aan de rechterkant. De schouderbladheffer is nodig voor twee dingen, allereerst het omhoog tillen van je schouderblad en assisteert de spier bij het omhoog tillen van je schouder.
Oorzaken waardoor problemen ontstaan
Aangezien de levator scapula je nek hecht aan je schouderblad is deze spier zeer gevoelig voor het ontwikkelen van pijnklachten. Wanneer je bijvoorbeeld door spanningen langdurig werkt met omhoog getrokken schouders, belast je deze spier hier ontzettend mee.
Andere voorbeelden zijn:
- Wanneer je op je zij slaapt, zonder een goed kussen te slapen die je nek ondersteunt.
- Als je achter de computer werkt en je toch continu genoodzaakt bent om zijwaarts te kijken om de goede informatie te kunnen lezen.
- Een langere tijd op je telefoon of laptop kijken waardoor je hoofd gebogen naar onderen staat.
- Wanneer je met je telefoon geklemd tussen je oor en schouder belt.
- Armleuningen die onjuist zijn afgesteld.
Echter zijn dit niet de enige aanleidingen die complicaties met de schouderbladheffer teweeg kunnen brengen. Andere voorbeelden zijn jezelf langdurig in de tocht bevinden, overmatig gebruik van de spier of het aanhouden van lichamelijke spanningen. Wanneer je last hebt van een whiplash is de levator scapula ook een spier die hierbij betrokken is en opgerekt is.
Symptomen van problemen met de schouderbladheffer
Wanneer je bijvoorbeeld dankzij onjuiste belasting van de levator scapula last krijgt van triggerpoints, kunnen deze diverse pijnklachten veroorzaken, namelijk:
- Pijnklachten en verstijving in de hoek van je nek en de bovenzijde van je rug
- Pijnklachten aan de binnenzijde van de kant van je schouderblad
- Pijnklachten die zich bevinden aan de achterzijde van je schouder
- Wanneer je niet in staat bent om je hoofd te kunnen keren om naar achteren te kijken
Wat zijn triggerpoints?
Triggerpoints zijn spierknopen die zich ontwikkelen wanneer je de spier onjuist belast of wanneer je veel stress ervaart. Deze spierknopen zijn eigenlijk een soort microverkrampingen en voelen aan als verhardingen in je spier.
Triggerpoints zijn ook vaak het gevolg van ongezonde levensomstandigheden zoals een slecht voedingspatroon. Triggerpoints verdwijnen niet vanzelf doordat ze met zich meebrengen dat de bloedcirculatie in de spier niet meer optimaal kan verlopen. Hierdoor kunnen afvalstoffen niet meer worden afgevoerd en zullen er nieuwe triggerpoints ontstaan.
Behandeling van triggerpoints
De meeste behandelingen met betrekking tot triggerpoints richtten zich enkel op het wegwerken van de triggerpoints zelf. Echter werkt dit alleen als een symptoombestrijding omdat er niet wordt gekeken naar de daadwerkelijke oorzaak van de triggerpoints. Door niet te focussen op de kern van het probleem, zullen de triggerpoints ook snel terugkeren.
Hoofdzakelijk ontwikkelen triggerpoints zich namelijk door het onbewust vasthouden van emoties als woede, verdriet of angst.
Het lichaam reageert
Kortom: je lijf gebruikt deze negatieve gevoelens als een afleidingsmanoeuvre. Wanneer je namelijk last hebt van fysieke pijnklachten, ben je niet meer bezig met je emotionele klachten. Dit is een ontwikkeling die onbewust plaatsvindt, waardoor mensen het vaak niet eens door hebben dat je last hebt van bepaalde negatieve emoties. Het is dus noodzaak om jezelf te focussen op de onderliggende oorzaak en die aan te pakken in plaats van alleen op de fysieke pijnklachten.
Pijn Reset Methode
Aan de hand van mijn Pijn Reset Methode werken we samen aan het complete plaatje. We focussen ons op de fysieke klachten, evenals op de emotionele aspecten.
Reguliere triggerpoints methodes werken slecht op de korte termijn, omdat ze zorgen voor een beperkte verzachting van de pijn, maar de dieperliggende aanleiding niet wegnemen. Hierom zullen de klachten snel weer terugkeren en is het dus nodig om de kern van het probleem aan te pakken. Hieronder kun je verstaan dat we ons focussen op het correct corrigeren van de gewrichten, de bindweefselstructuren juist te manipuleren en de opgekropte emoties te kunnen loslaten.
De voordelen:
- Op korte termijn zijn de resultaten al zichtbaar. Tevens krijg je voor de langere termijn tools die je pijnvrij en onafhankelijk kunnen houden.
- Het doel is om de langdurige pijnklachten/ blessures op te lossen door de onderliggende aanleiding aan te pakken.
- Er wordt gebruik gemaakt van de nieuwste ‘reset’ methodes om triggerpoints (spierknopen) te laten afnemen en gewrichten flexibel te laten bewegen.
- Er wordt geen gebruik gemaakt van dry needling, injecties, pijnstillers, triggerpointmassage of andere eindeloze oefeningen.
- Een exclusief alles-in-één traject waarbij voldoende tijd en persoonlijke aandacht voorop staat.
- Dit traject is compleet bedoeld voor positief ingestelde personen die ook geloven dan er meer mogelijk is dan alleen wat de dokter je verteld.
Meer weten? Of benieuwd wat de Pijn Reset Methode voor jou kan betekenen?
Als je voorgoed van je permanente pijnklachten af wilt, kun je een kosteloos adviesgesprek aanvragen.
Een gratis Pijntest kun je hier invullen, of kom direct in actie en maak een afspraak voor een kosteloos adviesgesprek.