Multifidi of Veeldelige Rugspier

Multifidi of Veeldelige Rugspier

De veeldelige of ‘meermalen gespleten rugspier’ is een diepliggende, lange spier langs de hele ruggengraat. De spier begint op het heiligbeen en hecht op elke wervel tot aan de tweede nekwervel. Elke uiteinde van een splitsing hecht twee tot vier wervels hoger aan op het doornuitsteeksel van die wervel.

Multifidi of Veeldelige Rugspier

De veeldelige/meermalen gespleten rugspier is een spier die zich diep in het lichaam bevindt en langs de gehele ruggengraat loopt. De spier wordt ook wel de multifidi genoemd. Deze spier start bij het heiligbeen en zit op iedere wervel vast tot aan de 2e nekwervel. Ieder einde van een splitsing zit 2 tot 4 wervels omhoog vast aan het doornuitsteeksel van de desbetreffende wervel.

Wanneer er sprake is van triggerpoints in de veeldelige rugspieren kun je last krijgen van klachten.

Functie Multifidi

De multifidi is een spier die essentieel is wanneer je de ruggengraat strekt, buigt en draait. Dit doet de multifidi met behulp van andere rugspieren die diep liggen, zoals bijvoorbeeld de levatores costarum en de rotarores. Deze spieren zijn kort en lopen dwars om de wervels met elkaar en met de ribben te koppelen.

Triggerpoint van de veeldelige rugspier
Multifidi of Veeldelige Rugspier

Triggerpoints in de Multifidus

Triggerpoints kunnen zich over de volledige afmeting en aan alle twee de kanten van de multifidus ontwikkelen. De triggerpoints zitten op of dichtbij de plaats van de pijnklachten. Deze pijnklachten kunnen je bewegingen zo indammen dat je een verlammend effect ervaart.

Oorzaken triggerpoints in de Multifidus

Triggerpoints kunnen zich door diverse factoren ontwikkelen. Denk hierbij aan een ongeluk, overmatig gebruik van een bepaalde spier, een incorrecte zithouding, het opkroppen van emoties, een auto incident, onderbelasting of onjuist ademhalen.

Wanneer spieren niet in staat zijn om te rusten ontwikkelt zich verkramping in het spierweefsel, wat resulteert in een tekort aan zuurstof waardoor de spier stijver wordt. Dit heeft als gevolg dat alle afvalstoffen niet kunnen worden afgevoerd wat weer ontzettend veel andere klachten met zich mee zullen brengen. Jammer genoeg gebeurd het regelmatig dat de circulatie van voedingsstoffen niet optimaal verloopt, wat ervoor zorgt dat de triggerpoints blijven bestaan.

Triggerpoint multifidi of veeldelige rugspier
Multifidi of Veeldelige Rugspier

Triggerpoint uitgelicht

Wanneer er sprake is van overmatig gebruik van spieren of een overprikkeld zenuwstelsel kunnen er microverkrampingen in je spieren ontstaan. Deze verkrampingen voelen aan als knopen en zijn voelbaar en doen pijn bij aanraking. De bloedsomloop bij deze spierknopen is niet optimaal waardoor de afvalstoffen niet weg kunnen en de juiste voedingsstoffen niet worden aangevoerd. Hierdoor kan de triggerpoint zichzelf ook in stand houden

Meer weten? Wat zijn triggerpoints

Pijn Reset Methode (PRM) als totaalbehandeling

Indien slechts de triggerpoints zelf worden aangepakt, zullen de triggerpoints snel weer wederkeren. Dit komt omdat hiermee slechts een symptoom van een dieperliggend probleem wordt aangepakt, wat geen zin heeft.

Kortom:

  • Op korte termijn zijn de resultaten al zichtbaar. Tevens krijg je voor de langere termijn tools die je pijnvrij en onafhankelijk kunnen houden.
  • Het doel is om de langdurige pijnklachten/ blessures op te lossen door de onderliggende aanleiding aan te pakken.
  • Er wordt gebruik gemaakt van de nieuwste ‘reset’ methodes om triggerpoints (spierknopen) te laten afnemen en gewrichten flexibel te laten bewegen.
  • Er wordt geen gebruik gemaakt van dry needling, injecties, pijnstillers, triggerpointmassage of andere eindeloze oefeningen.
  • Een exclusief alles-in-één traject waarbij voldoende tijd en persoonlijke aandacht voorop staat.
  • Dit traject is compleet bedoeld voor positief ingestelde personen die ook geloven dan er meer mogelijk is dan alleen wat de dokter je verteld.

Meer weten? Of heb je interesse in de Pijn Reset Methode.

Als je voorgoed van je permanente pijnklachten af wilt komen, kun je een gratis adviesgesprek aanvragen.  

Een gratis Pijntest kun je hier invullen, of maak direct een afspraak voor een gratis adviesgesprek.

Misschien vind je deze blogs ook interessant

Doe de pijntest