Piriformis of Peervormige spier

Piriformis of Peervormige spier

De piriformis, ook wel peervormige spier genaamd, is de belangrijkste van de zes spieren die je heup latendraaien. Deze spier verbindt de trochanter major, de grote knobbel aan de bovenkant van het bovenbeen, met de rand van het heiligbeen, midden in de bil. 

Piriformis of Peervormige spier

De piriformis, ofwel de peervormige spier, is van de zes spieren degene die het meest cruciaal is voor het draaien van de heup. De spier bindt de trochanter (de grote knobbel aan de bovenzijde van het bovenbeen samen met de rand van het heiligbeen (midden in de bil). Triggerpoints in de peervormige spier kunnen resulteren in hevige klachten waar je veel last van hebt en kunnen leiden tot heftige pijnklachten die je dagelijks leven behoorlijk beïnvloeden.


Waarvoor gebruik je de peervormige spier?

De peervormige spier heeft als primaire taak om je heup van je bovenbeen te kunnen keren. Een welbekend voorbeeld hiervan is de beweging die een golfer maakt wanneer hij/zij een bal wegslaat. Als je je been naar de buitenzijde toe keert, zoals een voetballer doet wanneer hij de bal aanneemt met de binnenkant van de voet, gebruik je ook de piriformis.

Symptomen van problemen met de piriformis

Meestal zijn er meerdere spieren die pijnklachten in de billen veroorzaakt, waarvan de piriformis er meestal één van is.

Complicaties met de peervormige spier kunnen resulteren in diverse ongemakken:

  • Pijnklachten in het heiligbeen, aan de onderkant van de ruggengraat
  • Pijnklachten aan de heup
  • Pijn uitlopend naar het hele bilgebied
  • Moeite om het been naar de binnenkant toe te draaien of de benen te verbreden
  • Moeite om de benen over elkaar te doen
  • Mank lopen
  • Tinteling, geen gevoel of branderig gevoel aan de achterzijde van het bovenbeen, de kuiten de voetzool
  • Pijnklachten in de liezen en bij de geslachtsdelen
  • Bij mannen; impotentie


Oorzaken van problemen met de piriformis

Bij sporten waar vlug van koers wordt gewisseld zoals bijvoorbeeld tennis, voetbal, basketbal en rugby belast je de piriformis, voornamelijk als de spier niet genoeg is getraind. Ook op het werk kan je de spier belasten als je veel tilt en draait. Anderzijds kan te weinig beweging ook voor problemen zorgen, doordat de spier stijf wordt wat de piriformis kwetsbaarder zal maken voor blessures. Tot slot is een disfunctie in het SI-gewricht ook een potentiële aanleiding voor complicaties.

Piriformis of peervormige spier triggerpoints

Wat je moet weten; triggerpoints in je lijf

Als je spieren te veel belast worden, is er een kans dat triggerpoints zich ontwikkelen. Dit voelt in je lijf aan als een kleine verharding wat ervoor zorgt dat de spier minder sterk is waardoor je beperkt wordt in je flexibiliteit wat kan resulteren in pijnklachten.

Triggerpoints zullen zich sneller ontwikkelen door zaken als roken, een ongunstige leefomgeving, een slecht voedingspatroon of stress.

Triggerpoints zullen niet vanzelf verdwijnen en doordat andere spieren zwaarder belast zullen worden wanneer een spier uitvalt, kan het ook zo zijn dat er nieuwe sateliet-triggerpoints ontstaan.


De voornaamste boosdoener

Naast fysieke oorzaken zijn opgekropte emoties vaak de boosdoener van triggerpoints. Spanning neemt onbewust toe als emoties worden opgekropt, waardoor spieren onbewust verkrampen. Ook vindt er een verminderde doorbloeding plaats waardoor spanning alleen maar erger wordt. Negatieve emoties zoals angst, woede of verdriet zijn vaak de boosdoeners.

Piriformis of Peervormige spier triggerpoints

Verder kijken dan alleen het triggerpoint

Veel instanties zeggen dat enkel het wegmasseren of dry-needling van een triggerpoint helpen bij het wegnemen van triggerpoints. Echter zullen de triggerpoints weer terugkeren wanneer de essentie va het probleem niet wordt aangepakt omdat enkel het symptoom wordt aangevochten en niet de dieperliggende aanleiding.

Het is gedurende een behandeling dus cruciaal dat niet alleen het triggerpoint wordt verholpen, maar we ook kijken naar de dieperliggende aanleiding.


Pijn Reset Methode

Gedurende de Pijn Reset Methode pakken we aan de hand van een bewustzijn verhogend traject de kern aan van jouw klachten. Eerst zal er een voortraject plaatsvinden, waarin je aan de slag gaat met verschillende opgaves zoals het kijken van een film, het luisteren naar audio, het invullen van een werkboek of het lezen van en boek. Door deze opdrachten kunnen we alles uit de Reset Dag halen en kunnen we goed voorbereid aan de slag.

Dit behandeltraject duurt 6 tot 8 weken, waarin we intensief aan de slag gaan met het verhelpen van alle oorzaken.

De voordelen:

  • Op korte termijn zal resultaat al merkbaar zijn, echter zal je ook voor de langere termijn handvatten krijgen die je pijnvrij en onafhankelijk kunnen houden.
  • Ik focus me op de onderliggende oorzaken en verhelp hiermee de langdurende pijnklachten/blessures
  • In deze Pijn Reset Methode maak ik gebruik van de nieuwste ‘reset’ technieken om triggerpoints los te maken en de gewrichten weer moeiteloos te laten bewegen
  • Ik maak geen gebruik van dry needling, injecties, pijnstillers, triggerpointmassage of andere eindeloze oefeningen.
  • In dit exclusieve alles-in-één traject staat persoonlijke aandacht hoog in het vaandel en krijg je voldoende tijd
  • Deze methode is bedoeld voor mensen die open staan, positief zijn en geloven dat er meer mogelijkheden zijn dan alleen wat de dokter verteld

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen

Als jij aanhoudend last hebt van blijvende klachten en je hier van af wilt, is de volgende stap een gratis adviesgesprek.

Herken jij jezelf in dit verhaal? Vul hier een gratis Pijntest in of maak een afspraak voor een gratis adviesgesprek.

Misschien vind je deze blogs ook interessant

Doe de pijntest