Quadratus lumborum of Vierkante Lendenspier

Quadratus lumborum of Vierkante Lendenspier

De vierkante lendenspier, quadratus lumborum, loopt vanaf de onderste ribben tot de bovenrand van het bekken en zit vast aan de zijkanten van de lendenwervels.

Quadratus lumborum of Vierkante Lendenspier

De quadratus lumborum, oftewel de vierkante lendenspier, strekt zich uit van de onderste ribben tot aan de bovenste rand van het bekken en hecht zich aan de zijzijdes van de lendenwervels.

De vierkante lendenspier helpt niet alleen bij het vooroverbuigen van het bovenlichaam, maar ondersteunt ook het hele bovenlichaam. Bij het wandelen zorgt deze spier ervoor dat het bekken in balans blijft aan de kant waar de voet omhoog wordt getild.

Tevens assisteert de quadratus lumborum als je geforceerd ademhaalt, bijvoorbeeld wanneer je hoest of niest.

Als je last krijgt van triggerpoints in de quatratus lumborum kan dit gepaard gaan met pijn. Met behulp van mijn Pijn Reset Methode kijken we samen een stapje verder en focussen we ons op een blijvende oplossing.

Symptomen van problemen met de vierkante lendenspier

Complicaties met de quadratus lumborum kunnen leiden tot de volgende klachten:

  • Pijnklachten in je billen, heupen en rondom je SI-gewricht onderaan bij de ruggengraat
  • Pijnklachten wanneer je naar de zijkant toe buigt, naar de voorkant leunt of tijdens het traplopen
  • Zowel branderige als stekende pijnklachten wanneer je hoest of niest
  • op 1 van de 2 zijden rusten is onmogelijk
  • Pijnklachten die zich in de liezen, ballen en/of scrotum bevinden
  • hevige sensitiviteit rondom de bovenzijde van je dijbeen
  • Je loopt met een ongewone bocht in je rug die zijwaarts loopt
uitstraling vanuit de vierkante lendenspier

triggerpoints quadratus lumborum

Oorzaken van problemen met de vierkante lendenspier

De aanleiding van complicaties die met de vierkante lendenspier te maken hebben, kan onschuldig zijn. Voorbeelden zijn het hebben van een kort been of geen balans in je bekken

Daarbij is het ook mogelijk dat er diverse aanleidingen zijn, namelijk:

  • Als je hard bent gevallen of na een auto incident
  • Als je scheef zit, omdat bijvoorbeeld de leuning van je stoel te laag staat
  • Spullen tillen terwijl je jezelf in een gekeerde positie bevindt of wanneer je iets tilt terwijl je in gekeerde positie zit
  • Wandelen terwijl je been in het gips zit
  • Wanneer je uit een stoel, bed of auto stapt die erg laag is

Tevens werken de quadratus lumborum en de bilspieren samen om je heup te laten balanceren. Indien er zich dus complicaties in de bilspieren voordoen, kan dit ook zorgen voor complicaties met de vierkante lendenspier. Dit komt omdat door de samenwerking deze spieren afhankelijk van elkaar zijn. Het is belangrijk om de aanleiding en de symptomen van een probleem te herkennen en deze op een correcte manier aan te pakken.

Een andere aanleiding die vaak voorkomt zijn aspecten als negatieve emoties die spanningen veroorzaken. Deze spanningen slaan zich op in je lichaam en waardoor de spieren niet meer optimaal kunnen functioneren en er uiteindelijk pijnklachten ontstaan.

triggerpoint vierkante lendenspier

Pijn door emotionele spanning

Meestal zijn we op zoek naar een lichamelijke aanleiding voor de fysieke pijn, wat meestal onterecht is. Zaken als negatieve emoties worden vergeten, terwijl deze wel een grote aanleiding hebben in bij de ontwikkeling van triggerpoints die zorgen voor pijnklachten. Deze emotionele spanningen slaan zich op in het lijf waardoor spieren onbewust zullen verstijven.

Dit resulteert in een bloedsomloop die niet meer optimaal is wat resulteert in afvalstoffen die niet meer worden weggevoerd. De spier wordt gevoeliger waardoor er meer verkramping ontstaat en er ook meer triggerpoints tot stand zullen komen.


Wat zijn triggerpoints? 

Triggerpoints zijn microverkrampingen die zich in je spier bevinden. Je spieren bestaan uit een aantal elastische dus rekbare strengen die ervoor zorgen dat de spier kan aanspannen of uitstrekken. Als je de spier overmatig gebruikt kan het zo zijn dat de strengen minder rekbaar worden en vastzitten. Dit resulteert in meer spanning op de aansluitende spier waardoor hier hetzelfde gebeurd. Deze samenzittende strengen noemen we een triggerpoint.

lendenspier-vierkant

Behandeling van triggerpoints

Triggerpoints zijn geen op zichzelf staand probleem, maar eerder een teken van een onderliggende oorzaak. Dit houdt in dat het wegmasseren van een triggerpoint alleen op korte termijn verzachting van de pijn biedt, maar op de lange termijn de klachten weer terug kunnen komen omdat de kern van het probleem niet wordt aangepakt.

Om de oorzaak aan te pakken, is het nodig om het totaalplaatje te bekijken en behandelen. Dit kan bijvoorbeeld door de gewrichten op de juiste manier te corrigeren, de bindweefselstructuren te manipuleren of onderdrukte emoties los te laten. Wanneer deze onderliggende problemen worden aangepakt, zullen de triggerpoints snel verdwijnen.

Enkel het uitvoeren van reguliere massages, uitstrek- of krachtopdrachten, houdingsadviezen of dry needling zal niet helpen.

In feite kunnen de pijnklachten hierdoor zelfs erger worden omdat de dieperliggende en daadwerkelijke oorzaak niet wordt aangepakt. De triggerpoints zitten er namelijk met een reden. Ze zijn een resultaat van een andere oorzaak zoals opgekropte emoties of onjuiste bewegende gewrichten.

 

Pijn Reset Methode

De Pijn Reset Methode is onderscheidend van andere triggerpoint behandelingen zoals dry needling en triggerpoint massages.

De Pijn Reset Methode bevat diverse opgaves die dienen als voorbereiding voor de complete behandeldag(en). De behandeling bestaat uit één volledige behandeldag of losse middagen, waarna ook nog 1 á 2 consulten volgen. Het is belangrijk om te onthouden dat deze methode niet zal bestaan uit dry needling, injecties, pijnstillers, massages of andere eindeloze oefeningen.

We focussen ons op het verhelpen van de aanhoudende klachten door de onderliggende aanleidingen te verhelpen.

De voordelen:

  • Op korte termijn zal resultaat al merkbaar zijn, echter zal je ook voor de langere termijn handvatten krijgen die je pijnvrij en onafhankelijk kunnen houden.
  • Ik focus me op de onderliggende oorzaken en verhelp hiermee de langdurende pijnklachten/blessures
  • In deze Pijn Reset Methode maak ik gebruik van de nieuwste ‘reset’ technieken om triggerpoints los te maken en de gewrichten weer moeiteloos te laten bewegen
  • Ik maak geen gebruik van dry needling, injecties, pijnstillers, triggerpointmassage of andere eindeloze oefeningen.
  • In dit exclusieve alles-in-één traject staat persoonlijke aandacht hoog in het vaandel en krijg je voldoende tijd
  • Deze methode is bedoeld voor mensen die open staan, positief zijn en geloven dat er meer mogelijkheden zijn dan alleen wat de dokter verteld

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen

Als jij aanhoudend last hebt van blijvende klachten en je hier van af wilt, is de volgende stap een gratis adviesgesprek.

Herken jij jezelf in dit verhaal? Vul hier een gratis Pijntest in of maak een afspraak voor een gratis adviesgesprek.

Misschien vind je deze blogs ook interessant

Doe de pijntest