Rectus abdominis of Rechte Buikspier

Rectus abdominis of Rechte Buikspier

De ‘sixpack’ kennen we allemaal, het strakke buikje waarbij de spieren duidelijk te zijn. Het is de rechte buikspier, die je ziet. De rechte buikspier is een meerbuikige spier omdat deze drie tot vier tussenpezen heeft. Triggerpoints in de rectus abdominis geven diverse pijnklachten. De oorzaak: deze kan zeer uiteenlopend zijn. Vaak gaat het om een samenspel van factoren als voeding, ongunstig gebruik van spieren, slechte leefomgeving of het onderdrukken van emoties

Rectus abdominis of Rechte Buikspier

‍De welbekende ‘sixpack’ kent natuurlijk iedereen. Wanneer je een sixpack hebt, zijn de spieren duidelijk te zien en is er sprake van een strakke buik. De spier die je ziet is de rechte buikspier, een meerbuikige spier met drie tot vier tussenpezen. In de rectus abdominis zitten triggerpoints die diverse pijnklachten kunnen veroorzaken. Dit gaat dan regelmatig om verschillende factoren zoals bijvoorbeeld: een ongunstige leefomgeving, je voedingspatroon, slecht gebruik van spieren of het onderdrukken en negeren van emoties. 

De plek van de Rectus Abdominis

De Rectus Abdominis loopt vanaf het borst- en kraakbeen van de onderste ribben tot het schaambeen. De schuine buikspieren (abdominis obliques) dekken de Rectus Abdominis af. Ook wordt de spier door de z.g. linea alba in twee stukken gedeeld, namelijk in een rechter en linker deel. Daarbij is de linea alba ook één van de hechtpunten van de schuine buikspieren. 

Rectus abdominis of Rechte Buikspier

De taak van de Rectus Abdominis

‍Het vooroverbuigen van het lichaam is voornamelijk mogelijk door de rechte buikspier. Desondanks kan dit niet zonder de overige buik- en rugspieren, die hiermee ondersteunen. 

Tevens is deze spier samen met de andere buikspieren van groot belang:

  • Wanneer het bovenlichaam opzij buigt 
  • Bij het draaien van het bovenlichaam
  • De ruggengraat die stabiliseert 
  • Gedurende het ademhalen, het leegdrukken van de longen
  • Druk verschaffen bij het overgeven, baren en ontlasten

Bij de laatste functie gaat het over de druk en spanning die wordt geleverd bij het baren. Regelmatig is deze functie de reden dat er triggerpoints ontstaan in het spierweefsel. Echter kan braken net zo erg zijn. Voornamelijk als er vrijwel niks meer in je maag zit en je lichaam er alsnog alles uit probeert te halen. 

Afgeleide pijn door triggerpoints in de Rectus Abdominis

Zoals al eerder genoemd werd, kunnen er triggerpoint ontstaan in de buikspieren. Deze kunnen niet alleen inwendige, maar ook uitwendige pijn met zich mee brengen. Door artsen wordt deze pijn regelmatig in verband gebracht met problemen van de inwendige organen. 

Het gevolg hiervan is dat er dus wel een een foute diagnose wordt gesteld. Wat belangrijk is om te weten is dat meestal een probleem met een inwendig orgaan samen gaat met diverse andere symptomen.

In de rechte buikspier kunnen de triggerpoints de volgende klachten veroorzaken:

  • Buikkrampen diarree
  • Pijn in de liezen
  • Pijn in geslachtsdelen
  • Krampen in de blaas 
  • Verlies van urine 
  • Brede pijnbanden op de rug, zowel boven als onderin
  • Pijn in de buikspieren zelf; deze kunnen ook van heel andere plekken komen van de buik
Rectus abdominis of Rechte Buikspier

Meer diverse symptomen

‍Voor de rechte buikspier alleen zijn er dus al een hoop symptomen aan te wijzen omtrent triggerpoints. Daarbij geven de andere buikspieren vergelijkbare signalen af. Om een goede diagnose te kunnen stellen is het dus belangrijk om de juiste oorzaak te detecteren. 

Om erachter te komen of je klachten (deels) worden veroorzaakt door triggerpoints of door problemen dat een inwendig orgaan heeft, kun je bepaalde testen doen. 

Wat veroorzaakt de vorming van triggerpoints in de Rectus Abdominis?

‍In het artikel wat is een triggerpoint  kun je uitgebreid lezen wat de oorzaak is van triggerpoints. Als je dit artikel gelezen hebt, weet je dat de triggerpoints worden veroorzaakt door o.a. langdurige en hoge spanningen in het spierweefsel.

De oorzaken:

  • Te hoge inspanning gedurende werk of het sporten
  • te veel gedraaid zitten
  • Chronisch hoesten
  • Het dragen van zware lasten op je rug
  • Moeheid
  • Emotionele spanningen

Zoals je hierboven kan lezen kunnen emotionele spanningen zeker een oorzaak zijn van triggerpoints. Dit heeft niks met directe inspanning van het lichaam te maken, maar hiermee bouw je onbewust spanning op die de triggerpoints veroorzaken en in stand houden. Vaak gaat het hierbij om stress en onderdrukte emoties. 

Behandeling van triggerpoints

Aan de hand van mijn Pijn Reset Methode gaan we samen aan de slag met de triggerpoints in jouw lichaam. Nadat we samen de klachten hebben besproken maak ik een overzicht van het hoe, wat en waarom om zo inzicht te geven in de situatie. We richten ons op de kern van het probleem, omdat we geloven dat triggerpoints niet alleen komen door fysieke factoren, maar ook emotionele en mentale factoren spelen een rol.

Deze methode bevat geen triggerpoint massages, dry needling of injecties, pijnstillers, operaties of eindeloze oefensessies.

Wanneer je kiest voor deze methode gaan we gedurende het traject werken aan jouw klachten. Om het meest optimale resultaat te vergaren bereiden we aan de hand van diverse opdrachten samen dit traject goed voor.

De voordelen:

  • Op korte termijn zal resultaat al merkbaar zijn, echter zal je ook voor de langere termijn handvatten krijgen die je pijnvrij en onafhankelijk kunnen houden
  • Ik focus me op de onderliggende oorzaken en verhelpen hiermee de langdurende pijnklachten/blessures
  • In deze Pijn Reset Methode maak ik gebruik van de nieuwste ‘reset’ technieken om triggerpoints los te maken en de gewrichten weer moeiteloos te laten bewegen
  • Ik maak geen gebruik van dry needling, injecties, pijnstillers, triggerpointmassage of andere eindeloze oefeningen
  • In dit exclusieve alles-in-één traject staat persoonlijke aandacht hoog in het vaandel en krijg je voldoende tijd
  • Deze methode is bedoeld voor mensen die open staan, positief zijn en geloven dat er meer mogelijkheden zijn dan alleen wat de dokter verteld

Pijn Reset Methode

Wanneer je kiest voor mijn Pijn Reset Methode focussen we ons op de dieperliggende aanleidingen waardoor je triggerpoints zijn ontstaan. Emotionele aanleidingen zoals stress en negatieve onderdrukte emoties worden vaak vergeten als veroorzakers, waar wij ons bij de Pijn Reset Methode wel op focussen

Gedurende dit behandelproces van zes tot acht weken werken we samen aan het wegnemen van deze aanleidingen.



Wil je meer weten over de Pijn Reset Methode?

Een zowel gratis als vrijblijvend adviesgesprek aanvragen kan altijd!

Als je af wilt van je constante/permanente of steeds terug kerende klachten, is de volgende stap het aanvragen van een adviesgesprek.

 

Je kunt ook een gratis Pijntest invullen of maak direct een afspraak voor een gratis adviesgesprek.

Misschien vind je deze blogs ook interessant

Doe de pijntest