Rectus Femoris of rechte dijbeenspier

Rectus Femoris of rechte dijbeenspier

De rectus femoris wordt ook wel rechte dijbeenspier genoemd.

Rectus Femoris of rechte dijbeenspier

In de rectus femoris, ofwel de de rechte dijbeenspier, kunnen triggerpoints ontstaan die pijn geven in de knieën

Plaats van de rectus femoris

Deze spier begint bij de heup en loopt in een rechte lijn naar de knie, aan de voorzijde van het bovenbeen. De spier heeft zijn naam hieraan te danken omdat rectus ook 'rechte lijn' betekent. De rechte dijbeenspier is een spier die hoort bij de quadriceps en is samen met vier andere spieren verantwoordelijk voor zowel het recht strekken van de knie als het buigen van de heup flexibel laten verlopen.

Functie van de rechte dijbeenspier

Deze spier maakt het mogelijk dat het been opgetild kan worden en dat je rechtop kunt zitten.

Hoe herken je de pijn?

Pijnklachten die voelbaar zijn onder de knieschijf tijdens het op en af wandelen op heuvels, kunnen te maken hebben met de rectus femoris. Tevens is het knakken van de knieën een symptoom en het 's nachts wakker worden met een stijf gevoel in been of knie.

Triggerpoints kunnen ook op een andere plek pijn afgeven, dan waar de daadwerkelijke triggerpoint zich bevindt, dit noem je: afgeleide pijn.

Hierom is ook een uitgebreid vooronderzoek cruciaal en nemen we hierbij alle factoren, zowel fysiek, mentaal als emotioneel, onderzocht.

Rechte dijbeenspier of Rectus Femoris

Oorzaken van pijn in de rectus femoris

Wanneer je veel zit kan pijn kan de rechte dijspier korter worden waardoor in deze spier zich pijn kan ontwikkelen. Anderzijds kan het ook zo zijn dat wanneer je de heup juist intensief gebruikt er ook triggerpoints kunnen ontstaan.

Hierbij kun je denken aan:

  • Wanneer je voetbalt
  • Wanneer je klimt
  • Wanneer je fietst
  • Hardlopen
  • Het doen van sit-ups

Tevens kan het lopen op erg hoge hakken fataal zijn.

Wat zijn triggerpoints?

Myofasciale Triggerpoints (MTrP's) zijn kleine harde plekken of knopen in de spieren die niet zomaar ontstaan. Het zijn kleine verkrampingen waar je iets aan kan doen als je weet wat de aanleiding is.

Het is hierbij essentieel om te weten wat de aanleiding is van de triggerpoints en wat de reden is dat ze niet uit zichzelf weer zijn verdwenen. De triggerpoints kunnen namelijk erg vervelend zijn en zijn vaak verantwoordelijk voor veel diverse pijnklachten.

Een voordeel is dat triggerpoints uitstralingszone hebben die te voorzien is en waar al veel onderzoek naar gedaan is. De triggerpoints kunnen vanzelf weer weg gaan wanneer je de bindweefselstructuren op correcte wijze manipuleert, de gewrichten manipuleert of de opgekropte emoties loslaat. Aan de hand van de Pijn Reset Methode gaan we samen aan de slag om dit te bereiken.

Hierbij maken we geen gebruik van dry needling, triggerpointmassage of andere resettechnieken, omdat wij geloven dat het probleem moet worden aangepakt bij de essentie van de complicatie.

Pijn Reset Methode

De Pijn Reset Methode is onderscheidend van andere triggerpoint behandelingen zoals dry needling en triggerpoint massages.

De Pijn Reset Methode bevat diverse opgaves die dienen als voorbereiding voor de complete behandeldag(en). De behandeling bestaat uit één volledige behandeldag of losse middagen, waarna ook nog 1 á 2 consulten volgen. Het is belangrijk om te onthouden dat deze methode niet zal bestaan uit dry needling, injecties, pijnstillers, massages of andere eindeloze oefeningen. We focussen ons op het verhelpen van de aanhoudende klachten door de onderliggende aanleidingen te verhelpen.

De voordelen:

  • Op korte termijn zal resultaat al merkbaar zijn, echter zal je ook voor de langere termijn handvatten krijgen die je pijnvrij en onafhankelijk kunnen houden.
  • Ik focus me op de onderliggende oorzaken en verhelp hiermee de langdurende pijnklachten/blessures
  • In deze Pijn Reset Methode maak ik gebruik van de nieuwste ‘reset’ technieken om triggerpoints los te maken en de gewrichten weer moeiteloos te laten bewegen
  • Ik maak geen gebruik van dry needling, injecties, pijnstillers, triggerpointmassage of andere eindeloze oefeningen.
  • In dit exclusieve alles-in-één traject staat persoonlijke aandacht hoog in het vaandel en krijg je voldoende tijd
  • Deze methode is bedoeld voor mensen die open staan, positief zijn en geloven dat er meer mogelijkheden zijn dan alleen wat de dokter verteld

Wil je meer weten over de Pijn Reset Methode?

Een zowel gratis als vrijblijvend adviesgesprek aanvragen kan altijd!

Als je af wilt van je constante/permanente of steeds terug kerende klachten, is de volgende stap het aanvragen van een adviesgesprek.

Je kunt ook een gratis Pijntest invullen of maak direct een afspraak voor een gratis adviesgesprek.

Misschien vind je deze blogs ook interessant

Doe de pijntest