Scaleni of schuine spieren

Scaleni of schuine spieren

De scaleni, of schuine spieren, zitten vast aan de zijkanten van de nekwervels en je bovenste twee ribben. Scaleni is afgeleid van het Griekse woord scalenus en betekent ‘verschillend’. Dit heeft alles te maken met het feit dat de scaleni niet één spier is, maar een groep spieren, elk met een andere lengte.

Scaleni of schuine spieren

De schuine spieren, oftewel de scaleni, heeft zijn naam te danken aan 'scalenus' wat in het Grieks 'divers' betekent. Dit komt omdat de schuine spieren een groep spieren zijn in plaats van 1 enkele. De spieren zitten gehecht aan de zijzijdes van je nekwervels en je opperste 2 ribben en hebben ieder een diverse afmeting.

Wanneer je last hebt van pijnklachten in de scaleni is er meestal sprake van een afgeleide pijn. Dit houdt in dat de pijnklachten op een andere plaats voelbaar zijn dan de plaats van de triggerpoint. Echter is het patroon van deze afgeleide pijn goed te voorspellen, waardoor een correcte diagnose gesteld kan worden.

 

Functie van de schuine spieren

Hoofdzakelijk is de rol van de scaleni het omhoog halen van de 2 opperste ribben als assistentie gedurende het ademhalen. Zeker als je een forse borstademhaling hebt zal deze spier flink zijn best moeten doen. Daarbij is de scaleni essentieel wanneer je je nek stabiliseert of buigt.

Scaleni of schuine spieren triggerpoints

Symptomen van problemen met de scaleni

Eerder is aangegeven dat pijnklachten in bepaalde spieren in je lijf uit kan stralen naar andere delen, wat het moeilijk maakt om de juiste diagnose te stellen.

Het is essentieel om te weten welke klachten gerelateerd zijn aan problemen met deze spier, waaronder:

  • Pijnklachten in je borst
  • Bovenzijde van je rug
  • Schouder
  • Bovenarm
  • Onderarm, pols, duim en wijsvinger
  • Stekende indruk in je arm
  • gevoelloosheid en tintelingen in je hand aan de kant van je pink
  • Slap gevoel in je hand en onderarm wat erin resulteert dat je plotseling dingen laat vallen
  • Je hoofd naar 1 zijde buigen verloopt moeizaam

Houd er rekening mee dat niet alle indicaties aanwezig hoeven te zijn en dat afhankelijk van welke spier of spieren getroffen zijn, bepaalde indicaties wel of niet aanwezig zullen zijn.

 

Scaleni of schuine spieren uitstraling van de triggerpoints

Oorzaken van problemen met de schuine spieren

Er zijn diverse factoren waardoor zich complicaties in de scaleni kunnen voordoen.

Voorbeelden hiervan zijn:

  • Wanneer je hevig hoest of niest
  • Hyperventileren
  • Als je hapt naar adem. Een voorbeeld hiervan is wanneer je last heb van astma of longemfyseem
  • Wanneer je regelmatig een blaasinstrument bespeeld
  • Het trekken aan en optillen van forse spullen
  • Verwondingen, wanneer je hard bent gevallen of een incident (whiplash)
  • Het opkroppen en aanhouden van emotionele spanningen

Al deze bovengenoemde factoren leiden tot overbelasting van de scaleni. Er zijn nog andere factoren die bijdragen aan de ontwikkeling van pijnklachten, zoals ongezonde voeding, stress en een ongunstige leefomgeving. Deze overbelasting kan leiden tot de ontwikkeling van triggerpoints in de spieren.

Schuine spieren of scaleni

Wat zijn triggerpoints?

Spieren bestaan uit flexibele vezels die kunnen uit- en samentrekken. Wanneer een spier overmatig wordt gebruikt, is het mogelijk dat een vezel op een bepaalde plaats vast blijven zitten in een samentrekkende houding, wat leidt tot extra inspanning van de omliggende vezels en de ontwikkeling van meer dergelijke punten. Dit wordt aangeduid als een triggerpoint.

De samengetrokken spiervezel vermindert de bloedstroom, wat leidt tot een gebrek aan zuurstof en onvoldoende afvoer van afvalstoffen op die plek. Dit probleem kan niet vanzelf worden opgelost en moet worden behandeld met de juiste behandeling.

Triggerpoints zijn vaak gevoel voor aanraking en kunnen worden waargenomen als een kleine knobbel op een spier.

 

Ook interessant: wat zijn triggerpoints?

De rol van emoties

Onlangs werd er bij triggerpoint behandelingen nog voornamelijk gefocust de triggerpoints zelf. Triggerpoints werden behandeld door middel van massage, dry needling, 'kraken' of corrigeren van gewrichten. Hierbij lag de focus voornamelijk op het verminderen van symptomen, maar weinig aandacht voor de onderliggende oorzaken die tot de ontwikkeling van triggerpoints, pijn en spanning leiden. Er was weinig aandacht voor het aanpakken van deze dieperliggende oorzaken om herhaling van deze klachten in de toekomst te voorkomen.

De complicatie die hiermee gepaard gaat was dat er bepaalde aspecten over het hoofd werden gezien. Eén daarvan is het onbewust onderdrukken van emoties, wat een aanzienlijke rol speelt bij de ontwikkeling van triggerpoints. Negatieve emoties en gevoelens kunnen je lichaam opslaan als spanningen die resulteren in lichamelijke ongemakken, bijvoorbeeld wanneer iemand buikpijn krijgt tijdens een presentatie voor een groot publiek. Hetzelfde verloop gebeurt ook bij het ontstaan van triggerpoints.

Voornamelijk gevoelens zoals angst, woede, boosheid en verdriet verhogen de spanning op het zenuwstelsel waardoor de spanning op de spieren onopgemerkt toeneemt. Dit heeft een minder optimale bloedsomloop en sensitieve/pijnklachten in de spieren en zenuwuiteinden tot gevolg. Dit zorgt er weer voor dat het proces zichzelf in stand houdt, creërend een vicieuze cirkel.

Pijn Reset Methode

De Pijn Reset Methode is onderscheidend van andere triggerpoint behandelingen zoals dry needling en triggerpoint massages.

De Pijn Reset Methode bevat diverse opgaves die dienen als voorbereiding voor de complete behandeldag(en). De behandeling bestaat uit één volledige behandeldag of losse middagen, waarna ook nog 1 á 2 consulten volgen. Het is belangrijk om te onthouden dat deze methode niet zal bestaan uit dry needling, injecties, pijnstillers, massages of andere eindeloze oefeningen. We focussen ons op het verhelpen van de aanhoudende klachten door de onderliggende aanleidingen te verhelpen.

De voordelen:

  • Op korte termijn zal resultaat al merkbaar zijn, echter zal je ook voor de langere termijn handvatten krijgen die je pijnvrij en onafhankelijk kunnen houden.
  • Ik focus me op de onderliggende oorzaken en verhelp hiermee de langdurende pijnklachten/blessures
  • In deze Pijn Reset Methode maak ik gebruik van de nieuwste ‘reset’ technieken om triggerpoints los te maken en de gewrichten weer moeiteloos te laten bewegen
  • Ik maak geen gebruik van dry needling, injecties, pijnstillers, triggerpointmassage of andere eindeloze oefeningen.
  • In dit exclusieve alles-in-één traject staat persoonlijke aandacht hoog in het vaandel en krijg je voldoende tijd
  • Deze methode is bedoeld voor mensen die open staan, positief zijn en geloven dat er meer mogelijkheden zijn dan alleen wat de dokter verteld

Wil je meer weten over de Pijn Reset Methode?

Een zowel gratis als vrijblijvend adviesgesprek aanvragen kan altijd!

Als je af wilt van je constante/permanente of steeds terug kerende klachten, is de volgende stap het aanvragen van een adviesgesprek.

Je kunt ook een gratis Pijntest invullen of maak direct een afspraak voor een gratis adviesgesprek.

Misschien vind je deze blogs ook interessant

Doe de pijntest