Serratus posterior superior of Bovenste achterste getande Spier

Serratus posterior superior of Bovenste achterste getande Spier

De bovenste achterste getande spier behoort tot de groep bovenrugspieren en speelt een belangrijke rol bij het ademhalen.

Serratus posterior superior of Bovenste Achterste Getande Spier

Een spier die behoort tot de bovenrugspieren en een essentiële functie heeft bij de ademhaling. hoogst (superior) gelegen getande (serratus) spier en ligt achter (posterior) de ruitvormige spieren (rhomboidei) en het schouderblad.

Klachten vanuit de bovenste achterste getande spier komen vaak voor.

Waar zit deze Serratus Posterior Superior?

De spier zit samen met een gedeelte van de bovenste ruitvormige spier vast aan zowel de onderste 2 halfwervels als de bovenste 2 rugwervels. De andere zijde zit aan een eental ribben vast in plaats van aan het schouderblad.

Daar bevindt de spier zich vanaf achter het schouderblad tot de 2e of 5e rib.




Uitstraling in de bovenste achterste getande spier

Wat doet de Serratus Posterior Superior?

De serratus posterios superior is in staat de ribben op te tillen, omdat deze spier gehecht zit aan de ribben. Daardoor is deze spier ondersteunend bij het groter maken van de borstholte wat nodig is bij de ademhaling.

Pijnpatroon van de Serratus Posterior Superior

Triggerpoints in deze spier veroorzaken diverse klachten.

Het lastige hiervan is dat er sprake kan zijn van afgeleide pijn die een patroon van diverse spieren overlapt, namelijk:

  • Een diepere pijn aan de onderzijde van het schouderblad
  • Een scherpe pijn wanneer je inademt
  • Pijnklachten aan de achterzijde van de schouder
  • Pijnklachten in punt van de elleboog
  • Pijnklachten of tintelingen aan de pinkzijde van de hand
  • Pijnklachten of tintelingen in de pink


Wat minder vaak voorkomt:

  • Pijnklachten aan de achterkant van het boven en/of onderarm
  • Pijnklachten rondom het borstgebied


Wat kunnen oorzaken zijn?

Onjuist ademhalen kan er ook voor zorgen dat triggerpoints ontstaan. Hierbij kun je denken aan onjuist inademen tijdens het sporten, hyperventileren of een borstademhaling. Dit komt omdat de borst dan onder spanning wordt gehouden wat voor triggerpoints zorgt.

Ook wanneer je zwaar adem haalt door bijvoorbeeld astma, bronchitis, longontsteking e.d. is de mogelijkheid op triggerpoints groter.

Iets wat mensen veelal vergeten is dat stress en andere opgekropte emoties een veelvoorkomende oorzaak is. Het lichaam kan negatieve emoties omzetten in verkrampingen en spanning in het lichaam, wat dient als een afleidingsmanoeuvre. Het lichaam hoeft namelijk de emotionele pijn niet te voelen als er lichamelijke pijnklachten ontstaan.

Tevens kan boosheid ervoor zorgen dat je hoger in je adem kan zitten, wat ook spanning creëert. Een voorbeeld van wanneer triggerpoints in de serratus posterior superior ontstaan is als er in het verkeer zich plots een onveilige situatie voorvalt. De chauffeur moet zijn emoties wegdrukken en in een stressvolle situatie reageren.

Als we de triggerpoints aan gaan pakken is het dus belangrijk de dieperliggende aanleiding van het ontstaan van de triggerpoint in kaart te brengen.

Pijn Reset Methode

Samen focussen we ons aan de hand van mijn Pijn reset Methode op de essentie van het probleem. Gedurende dit grondige één op één traject gaan we alle eerder genoemde oorzaken af met hoofdzakelijk de opgekropte emoties. We starten met een uitgebreide voorbereiding, waarna we een gehele RESET dag of 2 middagen tot een permanente uitkomst komen voor de pijnklachten.

De voordelen:

  • Op korte termijn zijn de resultaten al zichtbaar. Tevens krijg je voor de langere termijn tools die je pijnvrij en onafhankelijk kunnen houden.
  • Het doel is om de langdurige pijnklachten/ blessures op te lossen door de onderliggende aanleiding aan te pakken.
  • Er wordt gebruik gemaakt van de nieuwste ‘reset’ methodes om triggerpoints (spierknopen) te laten afnemen en gewrichten flexibel te laten bewegen.
  • Er wordt geen gebruik gemaakt van dry needling, injecties, pijnstillers, triggerpointmassage of andere eindeloze oefeningen.
  • Een exclusief alles-in-één traject waarbij voldoende tijd en persoonlijke aandacht voorop staat.
  • Dit traject is compleet bedoeld voor positief ingestelde personen die ook geloven dan er meer mogelijk is dan alleen wat de dokter je verteld.

Meer weten? Of heb je interesse in de Pijn Reset Methode.

Als je voorgoed van je permanente pijnklachten af wilt komen, kun je een gratis adviesgesprek aanvragen.  

Een gratis Pijntest kun je hier invullen, of maak direct een afspraak voor een gratis adviesgesprek.

Misschien vind je deze blogs ook interessant

Doe de pijntest