Soleus of scholspier

Soleus of scholspier

De soleus of scholspier vervult een belangrijke rol in je lijf. Naast de praktische rol van de spier, het strekken van de enkel, vervult de spier een belangrijke rol in het rondpompen van bloed.

Soleus of scholspier

De scholspier of soleus heeft een belangrijke functie in het lichaam. Niet alleen heeft hij een praktische functie bij het strekken van de enkel, maar de soleus is ook essentieel bij het rondpompen van het bloed.

De scholspier kan diverse klachten veroorzaken als er verkrampingen ontstaan. Deze kleine verkrampingen, oftewel triggerpoints, kunnen worden ontwikkeld door onjuiste bewegingen, overbelasting of een ongezonde leefstijl. Naast de fysieke oorzaken, kunnen ook emotionele redenen de oorzaak zijn. Wanneer er klachten ontstaan die te maken zijn op de soleus, is het noodzaak dit uit te zoeken en een volledige aanpak om het probleem te verhelpen.

De plek van de scholspier?

De soleus is een spier die zich bevindt in de achterkant van je onderbeen en is daarmee dus een kuitspier. De scholspier dankt zijn naam aan een vis: de schol. Daarnaast heeft de scholspier nog een naam omdat hij essentieel is bij het pompen van het bloed uit de voeten en benen: het tweede hart.

Functie van de soleus

Als je de voet naar beneden duwt, is de soleus actief. Zijn voornaamste taak is ook het buigen van de enkel en je kunt je daarom voorstellen dat de spier veelal wordt gebruikt in het gemiddeld dagelijks leven. Gedurende inspanningen zoals wandelen, hardlopen of fietsen wordt de spier gebruikt. Indien je een baan of hobby hebt waarbij je veel loopt, belast je de spier ook fors.

Triggerpoints in de soleus

Indien er disbalans is in de soleus kunnen zich diverse klachten ontwikkelen, namelijk:

  • Klachten bij de kuit
  • Pijn in de hiel
  • Pijn in of rondom het SI Gewricht (ofwel pijn in je onderrug)
  • Spataderen
  • Aderontsteking

Er zijn diverse medische complicaties die komen door triggerpoints in de soleus. Trombose, aderontstekingen, scheuren in pezen en banden en hielspoor zijn voorbeelden hiervan. Als algemene medische behandelingen niet aanslaan is er een mogelijkheid dat triggerpoints in de soleus worden vergeten. Zoals al eerder werd genoemd is deze spier ook essentieel bij het rondpompen van het bloed, waardoor klachten als flauwvallen en een lage bloeddruk ook kunnen voorkomen bij triggerpoints in de soleus.

Soleus of scholspier: triggerpoints
Triggerpoints in de Soleus of scholspier

Het ontstaan van triggerpoints in de scholspier

Een aantal aanleidingen zijn:

  • Je glijdt ineens uit
  • Je schoenzolen zijn niet zacht genoeg of te stijf
  • Wanneer je op een bank of stoel zit met je benen op een poef of tafel zet je druk om je kuiten. Deze druk kan leiden tot triggerpoints.
  • Aerobics
  • Indien je schoenen draagt met een verhoogde hak

Een algemene tip is om te kiezen voor goed en ondersteunend schoeisel, zodat triggerpoints door je schoenen worden vermeden.

Behandeling van triggerpoints

Aan de hand van mijn Pijn Reset Methode gaan we samen aan de slag met de triggerpoints in jouw lichaam. Nadat we samen de klachten hebben besproken maak ik een overzicht van het hoe, wat en waarom om zo inzicht te geven in de situatie. We richten ons op de kern van het probleem, omdat we geloven dat triggerpoints niet alleen komen door fysieke factoren, maar ook emotionele en mentale factoren spelen een rol.

Deze methode bevat geen triggerpoint massages, dry needling of injecties, pijnstillers, operaties of eindeloze oefensessies.

De voordelen:

  • Op korte termijn zal resultaat al merkbaar zijn, echter zal je ook voor de langere termijn handvatten krijgen die je pijnvrij en onafhankelijk kunnen houden.
  • Ik focus me op de onderliggende oorzaken en verhelp hiermee de langdurende pijnklachten/blessures
  • In deze Pijn Reset Methode maak ik gebruik van de nieuwste ‘reset’ technieken om triggerpoints los te maken en de gewrichten weer moeiteloos te laten bewegen
  • Ik maak geen gebruik van dry needling, injecties, pijnstillers, triggerpointmassage of andere eindeloze oefeningen.
  • In dit exclusieve alles-in-één traject staat persoonlijke aandacht hoog in het vaandel en krijg je voldoende tijd
  • Deze methode is bedoeld voor mensen die open staan, positief zijn en geloven dat er meer mogelijkheden zijn dan alleen wat de dokter verteld

Pijn Reset Methode

Wanneer je kiest voor mijn Pijn Reset Methode focussen we ons op de dieperliggende aanleidingen waardoor je triggerpoints zijn ontstaan. Emotionele aanleidingen zoals stress en negatieve onderdrukte emoties worden vaak vergeten als veroorzakers, waar wij ons bij de Pijn Reset Methode wel op focussen

Gedurende dit behandelproces van zes tot acht weken werken we samen aan het wegnemen van deze aanleidingen.



Wil je meer weten over de Pijn Reset Methode?

Een zowel gratis als vrijblijvend adviesgesprek aanvragen kan altijd!

Als je af wilt van je constante/permanente of steeds terug kerende klachten, is de volgende stap het aanvragen van een adviesgesprek.

 

Je kunt ook een gratis Pijntest invullen of maak direct een afspraak voor een gratis adviesgesprek.

Misschien vind je deze blogs ook interessant

Doe de pijntest