Splenius Capitis of Spalkspieren van het hoofd

Splenius Capitis of Spalkspieren van het hoofd

Pijn in de schedel, aan de ogen, het hoofd en de zijkant van de nek kunnen duiden op triggerpoints in de splenius capitis of de spalkspieren van het hoofd.

Waar vind je de splenius capitis?

De spieren van de Splenius Capitis zijn breed en verbinden de wervels in je nek met je achterhoofd, waardoor het bewegen van je hoofd mogelijk is. Wanneer deze spieren te gespannen zijn of er triggerpoints aanwezig zijn, resulteert dit tot hoofdpijn aan de bovenzijde van je hoofd, pijnklachten in je schedel, ogen en de zijzijde van je hals, evenals wazig zicht.

Aanleidingen

Complicaties die te maken hebben met de spieren van de Splenius Capitis kunnen tot stand komen als:

  • Directe overbelasting het geval is, zoals na een auto incident
  • Als je jezelf langdurig in dezelfde lichaamshouding bevindt (zonder afwisseling)
  • Wanneer er sprake is van een whiplash
  • Wanneer je jezelf regelmatig in de tocht bevindt
  • Wanneer je veel gewichten optilt die erg zwaar zijn
  • Als je last hebt van emotionele spanningen
  • Wanneer je werk verricht waarbij je vaak naar boven reikt of kijkt

Bij een auto-ongeluk ondergaat het lichaam en het hoofd een hevige dreun, waardoor je spieren onder druk komen te staan, wat regelmatig resulteert in een whiplash en een verhoging van triggerpoints.

Triggerpoints in de Splenius Capitis

Wat te doen bij triggerpoints?

Een triggerpoint is een microverkramping die zich in je spieren bevindt. Deze verkramping voelt aan als een verharding en kunnen verantwoordelijk zijn voor pijnklachten op de daadwerkelijke plaats van de triggerpoint of op een compleet andere plek. Een voorbeeld hiervan zijn triggerpoints in je buik die pijn veroorzaakt in je rug. Wanneer je een behandeling ondergaat is een complete behandeling cruciaal en dus niet alleen te focussen op de triggerpoint zelf. Hiermee bestrijdt je namelijk slechts de uiting van een dieperliggende oorzaak. Het is dus essentieel te kijken naar deze daadwerkelijke oorzaak en om te kijken waar je triggerpoints vandaan komen.

Onderdrukte emoties

Wat opvalt is dat de meest voorkomende aanleiding van triggerpoints het opkroppen van emoties is. Tevens worden triggerpoints gevoed door zijn zaken als overmatig gebruik van je spieren, onjuiste bewegingen, een ongezond voedingspatroon en slecht ademhalen. Deze zaken worden allemaal behandeld met als doel om een pijnloos en onafhankelijk leven te leiden.

Pijn Reset Methode

Aan de hand van mijn Pijn Reset Methode werken we samen aan het complete plaatje. We focussen ons op de fysieke klachten, evenals op de emotionele aspecten.

Reguliere triggerpoints methodes werken slecht op de korte termijn, omdat ze zorgen voor een beperkte verzachting van de pijn, maar de dieperliggende aanleiding niet wegnemen. Hierom zullen de klachten snel weer terugkeren en is het dus nodig om de kern van het probleem aan te pakken.

Hieronder kun je verstaan dat we ons focussen op het correct corrigeren van de gewrichten, de bindweefselstructuren juist te manipuleren en de opgekropte emoties te kunnen loslaten.

De voordelen:

  • Op korte termijn zijn de resultaten al zichtbaar. Tevens krijg je voor de langere termijn tools die je pijnvrij en onafhankelijk kunnen houden.
  • Het doel is om de langdurige pijnklachten/ blessures op te lossen door de onderliggende aanleiding aan te pakken.
  • Er wordt gebruik gemaakt van de nieuwste ‘reset’ methodes om triggerpoints (spierknopen) te laten afnemen en gewrichten flexibel te laten bewegen.
  • Er wordt geen gebruik gemaakt van dry needling, injecties, pijnstillers, triggerpointmassage of andere eindeloze oefeningen.
  • Een exclusief alles-in-één traject waarbij voldoende tijd en persoonlijke aandacht voorop staat.
  • Dit traject is compleet bedoeld voor positief ingestelde personen die ook geloven dan er meer mogelijk is dan alleen wat de dokter je verteld.

Meer weten? Of benieuwd wat de Pijn Reset Methode voor jou kan betekenen?

Als je voorgoed van je permanente pijnklachten af wilt, kun je een kosteloos adviesgesprek aanvragen.  

Een gratis Pijntest kun je hier invullen, of kom direct in actie en maak een afspraak voor een kosteloos adviesgesprek.

Misschien vind je deze blogs ook interessant

Doe de pijntest