Splenius Cervicis of Spalkspieren van je nek

Splenius Cervicis of Spalkspieren van je nek

Een kloppende pijn in de schedel of in het oog, wazig zien, gevoelloosheid en druk in het achterhoofd kunnen duiden op triggerpoints in de splenius cervicis of de spalkspieren van de nek.

Waar vind je de splenius cervicis?

De splenius cervicis, ook wel bekend als de spalkspieren van de nek, zijn spieren die verantwoordelijk zijn voor de beweging in je nek. Goed om te weten: dit gaat niet over het hoofd, daarvoor spelen namelijk de splenius capitis een essentiële rol.

De splenius cervicis verbindt de wervels van de bovenzijde van de rug met die van je hals.

Wanneer je last hebt van triggerpoints in deze spier kan dit allereerst zorgen voor hoofdpijn, migraine, slecht zicht en pijn aan de nek. Tevens kan het pijnklachten aan de achterzijde van je hoofd en pijnklachten aan de wenkbrauwen veroorzaken.


Triggerpoints in de Spalkspieren van je nek

Oorzaken

Complicaties met de spalkspieren van je nek kunnen tot stand komen als:

  • Je lijdt aan houdingsstress, dit betekent dat je voor langere tijd in een ongunstige lichaamshouding zit die niet goed is voor de spalkspieren van de nek
  • Er is sprake van een koude luchtstroom, airconditioning
  • Je hebt last van emotionele spanningen
  • Je verricht werkzaamheden waarbij je vaak omhoog moet reiken of kijken

Wanneer je een auto ongeluk meemaakt, krijgt zowel je lichaam als je hoofd een flinke klap op zich. Dit resulteert in een grote druk op je spieren met meestal een whiplash en uitbreiding van triggerpoints.

Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint is een plaatselijke microverkramping in de spier die aanvoelt als een knoop. Deze spierverkramping heeft als gevolg dat afvalstoffen ophopen en er triggerpoints tot stand komen. De pijnklachten kunnen in 2 vormen optreden, namelijk of op de precieze plaats van de triggerpoint, of op een plek waar je het nooit zou verwachten. Wanneer je bijvoorbeeld last hebt van triggerpoints in de monnikskap (dit is een spier in de rug) kan dit hoofdpijn als gevolg hebben.

Monnikskap met triggerpoints.

De oorzaak van een triggerpoint

Feitelijk gezien is een spier met een triggerpoint een spier met te weinig energie. Door de microverkramping kan er namelijk niet genoeg verse zuurstof worden aangeleverd wat de bloedcirculatie verstoord en gevoelige zenuwuiteinden veroorzaakt. Triggerpoints kunnen op diverse wijze ontstaan, voorbeelden hiervan zijn een ongezond voedingspatroon, overmatig gebruik van de spier of onjuiste bewegingen.

Echter is dit hoofdzakelijk het opkroppen van negatieve gevoelens. Wanneer deze gevoelens niet worden geuit benut je lichaam triggerpoints als afleidingsmanoeuvre, zodat je de emoties niet hoeft te voelen. Voorbeelden van dit soort emoties zijn: angst, woede of verdriet.

Een triggerpoints is eigenlijk een combinatie van al deze hierboven genoemde aspecten. Het is de kern van: aanspanningen in je zenuwen, aangespannen bindweefsel, vernauwde bloedvaten, te weinig voedingsstoffen, te weinig zuurstof, verzuring, afvalstoffen en sensitieve zenuwen.

Pijn Reset Methode

Aan de hand van mijn Pijn Reset Methode werken we samen aan het complete plaatje. We focussen ons op de fysieke klachten, evenals op de emotionele aspecten.

Reguliere triggerpoints methodes werken slecht op de korte termijn, omdat ze zorgen voor een beperkte verzachting van de pijn, maar de dieperliggende aanleiding niet wegnemen. Hierom zullen de klachten snel weer terugkeren en is het dus nodig om de kern van het probleem aan te pakken.

Hieronder kun je verstaan dat we ons focussen op het correct corrigeren van de gewrichten, de bindweefselstructuren juist te manipuleren en de opgekropte emoties te kunnen loslaten.

De voordelen:

  • Op korte termijn zijn de resultaten al zichtbaar. Tevens krijg je voor de langere termijn tools die je pijnvrij en onafhankelijk kunnen houden.
  • Het doel is om de langdurige pijnklachten/ blessures op te lossen door de onderliggende aanleiding aan te pakken.
  • Er wordt gebruik gemaakt van de nieuwste ‘reset’ methodes om triggerpoints (spierknopen) te laten afnemen en gewrichten flexibel te laten bewegen.
  • Er wordt geen gebruik gemaakt van dry needling, injecties, pijnstillers, triggerpointmassage of andere eindeloze oefeningen.
  • Een exclusief alles-in-één traject waarbij voldoende tijd en persoonlijke aandacht voorop staat.
  • Dit traject is compleet bedoeld voor positief ingestelde personen die ook geloven dan er meer mogelijk is dan alleen wat de dokter je verteld.

Meer weten? Of benieuwd wat de Pijn Reset Methode voor jou kan betekenen?

Als je voorgoed van je permanente pijnklachten af wilt, kun je een kosteloos adviesgesprek aanvragen.  

Een gratis Pijntest kun je hier invullen, of kom direct in actie en maak een afspraak voor een kosteloos adviesgesprek.

Misschien vind je deze blogs ook interessant

Doe de pijntest