Subscapularis of onderschouderbladspier
De onderschouderbladspier, oftewel de subscapularis, is een uitzonderlijk sterke spier die zich aan de binnenzijde van je schouderblad bevindt. Deze spier is met behulp van 3 andere spieren verantwoordelijk voor het bij elkaar houden van het schoudergewricht.
Als je last hebt van klachten in de subscapularis kan dit veel invloed hebben op het gebruik van je arm. Ook kunnen deze klachten langdurig aanhouden, zeker wanneer je geen correcte behandeling krijgt. Bovendien kan dit resulteren in een 'frozen shoulder', wat betekent dat je arm één tot drie jaar vast komt te zitten, alsof deze bevroren is. Met behulp van mijn Pijn Reset Methode is er gelukkig wél een manier om effectief van je pijn af te komen, zelfs wanneer je last hebt van een frozen shoulder, waarbij er in het reguliere circuit niks aan gedaan zou kunnen worden.
Functie van de spier
De onderschouderbladspier is cruciaal wanneer je je arm naar de binnenzijde te draait, bijvoorbeeld als je je telefoon in je kontzak doet. Tevens zorgt de subscapularis ervoor dat het schoudergewricht bijeen blijft en het opperarmbeen op z'n plek blijft. Waar deze spier nog meer van belang voor is, is wanneer je de arm naar buiten toe draait. Deze spier spant zichzelf bij deze bewegingen aan en is nodig om bewegingen af te remmen en te sturen.
Symptomen van problemen met de onderschouderbladspier
Complicaties met de onderschouderbladspier kun je herkennen aan de volgende kenmerken:
- (Heftige) pijnklachten aan de achterzijde van de schouder, eventueel uitlopend tot de achterzijde van de bovenarm
- Begrensde flexibiliteit en vrijheid om te draaien met de arm
- Gedurende het slapen kun je niet op de desbetreffende schouder slapen, evenals andere pijnklachten tijdens het slapen
- Iets boven het hoofd optillen gaat moeizaam
- Wanneer je bijvoorbeeld een T-shirt aantrekt, gaat dit gepaard met pijnklachten in de schouder
- Pijnklachten of tintelingen rond je pols
- Je hebt het idee dat je schouder langdurig 'bevriest', zoals bij een frozen shoulder
Hoe ontstaat pijn aan de subscapularis?
Pijn kan door diverse dingen ontstaan, echter ligt de oorzaak vaak bij veel overmatig gebruik maken van je spieren, of door een abrupte beweging van je schoudergewricht.
Denk bijvoorbeeld aan:
- Wanneer je hard valt
- Wanneer je je arm weer beweegt na deze lang niet te hebben gebruikt na bijvoorbeeld een gebroken pols
- Wanneer je te intense krachtinspanning verricht, terwijl je er niet genoeg voor hebt getraind
- Gooien van bijvoorbeeld een bal
- Regelmatig optillen van spullen
Als je spieren veel worden belast kunnen er triggerpoints tot stand komen.
Deze triggerpoints zijn microverkrampingen die aanvoelen als spierknopen en pijn kunnen veroorzaken. Normaliter zullen met behulp van correcte bewegingen of rust de triggerpoints weer verdwijnen. Helaas zijn er meestal andere oorzaken waardoor de triggerpoints niet uit zichzelf zullen verdwijnen.
De triggerpoints zullen ook niet verdwijnen wanneer het zenuwstelsel overprikkeld is, wat resulteert in langdurige pijnklachten.
Indien er sprake is van een frozen shoulder, heeft dit vaak ook diverse oorzaken, bijvoorbeeld: een blokkade of aftakeling van je nek, hormonen die uit balans zijn, te veel spanning in het zenuwstelsel wat meestal het resultaat is van het opkroppen van negatieve emoties.
Behandeling van triggerpoints
Triggerpoints zijn meestal het gevolg van het onjuist benutten en/of overmatig gebruiken van de spier. Desondanks zijn oorzaken zoals een ongezond voedingspatroon, onaangename levensomstandigheden of stress aanzienlijk bij de ontwikkeling van triggerpoints.
Hoofdzakelijk speelt 1 exact type van stress meestal voor de grotere complicaties, namelijk het onbewust opkroppen van negatieve gevoelens. Gevoelens als woede, verdriet of angst slaan zich op in het lichaam waardoor het lichaam onbewust spanning opslaat. Dit resulteert in het krijgen van triggerpoints die niet meer vanzelf weggaan.
De triggerpoints zitten er niet voor niks, daarom is het cruciaal dat er naast het verhelpen van de triggerpoints ook wordt gekeken naar de onderliggende aanleiding van de triggerpoints. Wanneer je enkel de triggerpoints wegmasseert, zullen de triggerpoints snel weer terugkeren.
Pijn Reset Methode
Samen focussen we ons aan de hand van mijn Pijn reset Methode op de essentie van het probleem. Gedurende dit grondige één op één traject gaan we alle eerder genoemde oorzaken af met hoofdzakelijk de opgekropte emoties. We starten met een uitgebreide voorbereiding, waarna we een gehele RESET dag of 2 middagen tot een permanente uitkomst komen voor de pijnklachten.
De voordelen:
- Op korte termijn zijn de resultaten al zichtbaar. Tevens krijg je voor de langere termijn tools die je pijnvrij en onafhankelijk kunnen houden.
- Het doel is om de langdurige pijnklachten/ blessures op te lossen door de onderliggende aanleiding aan te pakken.
- Er wordt gebruik gemaakt van de nieuwste ‘reset’ methodes om triggerpoints (spierknopen) te laten afnemen en gewrichten flexibel te laten bewegen.
- Er wordt geen gebruik gemaakt van dry needling, injecties, pijnstillers, triggerpointmassage of andere eindeloze oefeningen.
- Een exclusief alles-in-één traject waarbij voldoende tijd en persoonlijke aandacht voorop staat.
- Dit traject is compleet bedoeld voor positief ingestelde personen die ook geloven dan er meer mogelijk is dan alleen wat de dokter je verteld.
Meer weten? Of heb je interesse in de Pijn Reset Methode.
Als je voorgoed van je permanente pijnklachten af wilt komen, kun je een gratis adviesgesprek aanvragen.
Een gratis Pijntest kun je hier invullen, of maak direct een afspraak voor een kosteloos adviesgesprek.