Supraspinatus of bovendoornspier
De bovendoornspier, oftewel de supraspinatus, is een spier die je rondom je schouder kunt vinden, net als talloze andere spieren uit het lichaam. Rondom je schouder bevinden zich namelijk ontzettend veel spieren. De naam supraspinatus heeft de betekenis: boven de richel en heeft een essentiële rol wanneer je je arm optilt. Indien je pijnklachten ondervindt door of op de plaats van deze spier, is dit merkbaar als een diepe pijn aan de buitenzijde van je schouder.
Wanneer je last hebt van diverse complicaties, kun je dit verhelpen aan de hand van mijn Pijn Reset Methode.
Waar vind je de supraspinatus?
De bovendoornspier bevindt in een zakje boven de richel van het schouderblad. Deze spier start bij het bovenste deel van de rand van het schouderblad en loopt naar de bovenkant van de schouderkop. De bovendoornspier is samen met 3 andere rotatorspieren verantwoordelijk voor het stabiliseren van de schouder.
Waarvoor gebruik je de bovendoornspier?
Je gebruikt deze spier vooral als je je arm optilt. Daarbij assisteert de bovendoorspier ook de diverse andere spieren rondom de schouder bij hun rol om het gewricht bijeen te houden.
Symptomen van problemen met de bovendoornspier
Als je last hebt van complicaties met de bovendoornspier, kun je mogelijk hinder ervaren van:
- Je ervaart ongemak als je een muziekinstrument bespeeld, zoals bijvoorbeeld een piano
- Zware dingen tillen gaat niet meer
- Indien je achter je computer zit te werken, ervaar je last
- Het optillen van je arm gaat moeizaam, waardoor je pijn ervaart gedurende het sporten
- Je ervaart ongemak wanneer je je arm boven je hoofd tilt (bijvoorbeeld wanneer je je haar kamt of föhnt)
Pijn aan de voorkant van de schouder
Wanneer je je arm optilt en je stekende pijn ervaart, heb je waarschijnlijk last van triggerpoints in de supraspinatus. Maar ook als je je arm niet beweegt kun je een wat doffere pijn ervaren. Zo nu en dan breiden de pijnklachten zich dan ook uit naar de buitenzijde van het bovenarm en de onderarm. Onterecht denken veel mensen bij deze klachten aan een slijmbeursontsteking.
Wel is het belangrijk is om te weten dat de supraspinatus ook de oorzaak kan zijn van de welbekende tennisarm. De klachten die je hierbij ervaart kunnen namelijk een afgeleide pijn zijn van triggerpoints in de bovendoornspier.
Hoe ontstaat pijn aan de bovendoornspier (supraspinatus)?
De aanleiding van de hierboven genoemde pijnklachten kan zijn: het leveren van een te zware inspanning, bijvoorbeeld gedurende het verhuizen. De bovendoornspier moet hierbij hard werken om ervoor te zorgen dat het schoudergewricht niet uiteen wordt getrokken. Ook als je lang achter elkaar bezig bent met het tillen van een zware schoudertas is de supraspinatus hard aan het werk. Wanneer je constant je spieren overbelast door bijvoorbeeld met opgetrokken schouders te werken kunnen triggerpoints zich makkelijk ontwikkelen.
Goed om te weten: triggerpoints in je lichaam
Triggerpoints zijn microverkrampingen die zich in je spieren kunnen bevinden. Deze verkrampingen voelen als verhardingen in de spieren en ontwikkelen zich wanneer je je spieren onjuist gebruikt. Bijvoorbeeld wanneer je ze overmatig in een verkeerde stand gebruikt wat leidt tot overbelasting of wanneer je veel onjuiste bewegingen maakt. Diverse oorzaken die hierin meespelen zijn een slecht voedingspatroon, een ongunstige leefomgeving of stress.
De meest voorkomende oorzaak
De meest hoofdzakelijke aanleiding van triggerpoints zijn het vaak onbewust opkroppen van emoties. Indien er veel woede, angst, verdriet of boosheid in je zit, kan je lichaam dit gaan benutten als afleidingsmanoeuvre. Wanneer je namelijk de fysieke pijn voelt, zijn de emoties minder merkbaar.
Ook interessant: wat zijn triggerpoints?
Het gaat niet alleen over het triggerpoint of de plek waar je pijn ervaart
Wanneer je een behandeling ondergaat is het hoofdzakelijk dat je niet alleen aan de slag gaat met het triggerpoint zelf, maar voornamelijk de dieperliggende oorzaak van de triggerpoints wordt aangepakt.
Wat kan ik voor je betekenen?
Pijn Reset Methode
Met behulp van mijn Pijn Reset Methode gaan we samen aan de slag om de kern van je probleem aan te pakken. Deze methode werkt bewustzijn stimulerend en gaan zes tot acht weken intensief werken aan het verhelpen van jouw klachten. Allereerst starten we met het voortraject waarin we gaan werken aan verschillende opgaves zoals het kijken van een film, het beluisteren van een audioboek, het werken aan een werkboek en het lezen van een boek. Door dit voorwerk te doen kunnen we gedurende de Reset Dag of twee middagen, alles eruit halen.
De voordelen:
- Op de kortere termijn zijn de resultaten al zichtbaar. Tevens krijg je voor de langere termijn tools die je pijnvrij en onafhankelijk kunnen houden.
- Het doel is om de langdurige pijnklachten/ blessures op te lossen door de onderliggende aanleiding aan te pakken.
- Er wordt gebruik gemaakt van de nieuwste ‘reset’ methodes om triggerpoints (spierknopen) te laten afnemen en gewrichten flexibel te laten bewegen.
- Er wordt geen gebruik gemaakt van dry needling, injecties, pijnstillers, triggerpointmassage of andere eindeloze oefeningen.
- Een exclusief alles-in-één traject waarbij voldoende tijd en persoonlijke aandacht voorop staat.
- Dit traject is compleet bedoeld voor positief ingestelde personen die ook geloven dan er meer mogelijk is dan alleen wat de dokter je verteld.
Meer weten? Of heb je interesse in de Pijn Reset Methode.
Als je voorgoed van je permanente pijnklachten af wilt komen, kun je een gratis adviesgesprek aanvragen.
Een gratis Pijntest kun je hier invullen, of maak direct een afspraak voor een kosteloos adviesgesprek.