Tibialis Anterior of Voorste Scheenbeenspier

Tibialis Anterior of Voorste Scheenbeenspier

De Musculus Tibalis Anterior is één van de drie scheenbeenspieren die zorgen voor het optillen van de voet en tenen.

Tibialis Anterior of Voorste Scheenbeenspier

Er zijn drie scheenbeenspieren die het optillen van de voet en tenen mogelijk maakt. De musculus Tibialis Anterior is er een van.

Je hebt er nog twee, namelijk: ‍

  • De lange kleine tenenstrekker (musculus extensor digitorum longus)
  • De lange grote teenstrekker (musculus, extensor hallucis longus)

De functie van deze twee spieren is dat de voet en tenen zo worden opgetild, dat je kan lopen zonder dat de voet en tenen over de grond worden gesleept.

Tevens maken deze spieren mogelijk dat de voet zich aanpast aan een oneven ondergrond en kan de voet zich dankzij deze spieren naar binnen draaien. Complicaties met de spieren zijn regelmatig voor ouderen een aanzienlijk probleem omdat de kans op struikelen toeneemt.


De plek van de Tibialis Anterior

De voorste scheenbeenspier loopt vanaf de kop van het scheenbeen, langs de buitenkant en eindigt in een pees voor het scheenbeen die voor het scheenbeen heen kruist naar de binnenkant van de voet. Op deze plek zit de spier vast aan het binnenste wigvormig beentje van de voet en het eerste middenvoetsbeentje.

Triggerpoint in de voorstescheenbeenspier

 

Triggerpoints in de Tibialis Anterior

Pijn die niet te verklaren is in de voorkant van de enkel en de binnen- en bovenkant van de grootste teen, kan een teken zijn vaneen triggerpoint die zich bevindt in de voorste scheenbeenspier. Het ongemak kan zich ook verplaatsen naar boven langs het scheenbeen. Echter kan het ook zo zijn dat de pijn komt door triggerpoints in de andere scheenbeenspieren en erachter komen waar de pijn door komt is mijn taak.

 

Niet alleen pijn, maar ook het vaak struikelen tijdens het lopen of traplopen kan een aanduiding zijn.


Wat een triggerpoint exact is, wordt uitgelegd in het artikel: Wat zijn triggerpoints?




Oorzaken vorming triggerpoints in de Tibialis Anterior

Een aanleiding van het ontstaan van triggerpoints kan het overbelasten van de spier zijn. De overbelasting kan komen door diverse fysieke inspanningen zoals intensief hardlopen, wandelen of klimmen. Het lopen op een oneven ondergrond of een verandering in de manier van bewegen kan ook een aanleiding zijn. Ook kan het aanhoudend aangespannen houden van je spieren bij het bedienen van het gaspedaal een oorzaak zijn. Indien deze spier overbelast raakt, worden de omliggende (kuit)spieren vaker gebruikt wat ertoe leidt dat daar triggerpoints zullen ontstaan.

triggerpoint schematisch in de voorste scheenbeenspier

Wat ook een aanleiding kan zijn voor het lang onderspanning houden, is dat de spier onbewust continu wordt aangespannen. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld welbekende een zenuwachtige ‘tik’ waarbij iemand continu zijn/haar voet optrekt hoewel deze persoon wel rustig zit. Dit toont aan dat er zowel onbewuste als onderdrukte emoties en gevoelens een rol kunnen spelen bij het ontwikkelen van triggerpoints.

 

Emoties en triggerpoints

Het klinkt wellicht ongeloofwaardig, maar de meest voorkomende aanleiding van een verstoring in het zenuwstelsel is regelmatig het gevolg van het (onbewust) wegdrukken van emoties. Voornamelijk emoties zoals boosheid, woede, angst en verdriet komen veelal voor. Je lijf gebruikt deze pijn als afweermechanismen, zodat de pijn fysiek afleidt van de emotionele pijn.



Behandelen van triggerpoints in de Tibialis Anterior

Een triggerpoint heeft vaak meerdere aanleidingen en zou je daarom kunnen zien als een soort super combinatie van diverse oorzaken. Een triggerpoint is eigenlijk een soort epicentrum, bron of kern van: spanningen in het zenuwstelsel, gespannen bindweefsel, vernauwde bloedvaten, minder voedingsstoffen, tekort aan zuurstof, verzuring, pijn- en afvalstoffen en zenuwuiteinden die gevoeliger zijn.

Een voordeel is dat triggerpoints een uitstralingsgebied hebben die goed te voorspellen is. Daarbij is er onderzoek gedaan naar deze triggerpoints en daaruit is geconcludeerd dat er ook veel aan te doen is! Wanneer je de gewrichten namelijk op een correcte manier weet te corrigeren en de bindweefselstructuren manipuleert, gaan triggerpoints vaak vanzelf weg. Ook kan het loslaten van onbewuste en onderdrukte gevoelens, helpen bij het tegengaan van triggerpoints.

Daarnaast zijn er diverse ‘reset’ methoden om triggerpoints meteen te verhelpen en ontspanning uit het zenuwstelsel te ‘restten’.

Het is belangrijk om te weten dat slechts een simpele massage, rek of kracht oefeningen en adviezen voor een betere houding de triggerpoints niet zullen verhelpen.  

Sterker nog, het kan er zelfs voor zorgen dat de klachten juist blijvend zijn of zullen verergeren.

Tevens adviseer ik normale triggerpoint massages en dry needling nooit aan. De triggerpoints zitten er namelijk niet zomaar en zijn vaak het resultaat van dieperliggende aanleidingen, zoals bijvoorbeeld onderdrukte emoties en/of onjuist geplaatste of bewegende gewrichten.

Pijn Reset Methode

Bij de Pijn Reset Methode kijken we samen naar de dieperliggende aanleiding van het ontwikkelen van de triggerpoints. Bij deze behandelmethode gaan we er vanuit dat de aanleidingen met betrekking tot emoties zoals bijvoorbeeld stress worden vergeten als veroorzakers.


In dit intensieve behandeltraject gaan we zes tot acht weken intensief aan de slag met het wegnemen van de aanleidingen.


De voordelen:

  • Op korte termijn zal resultaat al merkbaar zijn, echter zal je ook voor de langere termijn handvatten krijgen die je pijnvrij en onafhankelijk kunnen houden.
  • Ik focus me op de onderliggende oorzaken en verhelp hiermee de langdurende pijnklachten/blessures
  • In deze Pijn Reset Methode maak ik gebruik van de nieuwste ‘reset’ technieken om triggerpoints los te maken en de gewrichten weer moeiteloos te laten bewegen
  • Ik maak geen gebruik van dry needling, injecties, pijnstillers, triggerpointmassage of andere eindeloze oefeningen.
  • In dit exclusieve alles-in-één traject staat persoonlijke aandacht hoog in het vaandel en krijg je voldoende tijd
  • Deze methode is bedoeld voor mensen die open staan, positief zijn en geloven dat er meer mogelijkheden zijn dan alleen wat de dokter verteld

 

 

Meer weten over de Pijn Reset Methode?

Een vrijblijvend adviesgesprek aanvragen kan altijd!

Als je voorgoed van je blijvende/chronische klachten af wilt, is de volgende stad een adviesgesprek, deze is zowel gratis als vrijblijvend!  

Vul dan hier een gratis Pijntest in of maak een afspraak voor een gratis adviesgesprek.

Misschien vind je deze blogs ook interessant

Doe de pijntest