Tibialis Posterior of Achterste Scheenbeenspier

Tibialis Posterior of Achterste Scheenbeenspier

Musculus tibalis posterior is de scheenbeenspier die zorgt voor het naar binnendraaien van de voetzool en het omlaag strekken van de voet. Hierbij wordt samengewerkt met de andere scheenbeenspieren; welke beweging je ook maakt met je voet, alle spieren doen daarbij mee.

Tibialis Posterior of Achterste Scheenbeenspier

‍De Muluscus tibalis posterior is een scheenbeenspier en is betrokken bij het naar binnen draaien van de voetzool en het omlaag strekken van de voet zelf. Deze spier werkt samen met alle andere scheenbeenspieren; bij elke beweging die je maakt met je voet doen deze spieren mee.

Tevens speelt de spier een belangrijke rol bij het standhouden van de voetboog en het opdelen van het lichaamsgewicht over de buitenkant van de voet.

De plaats van de Tibialis Posterior

De plek van de achterste scheenbeenspier is tussen het scheen- en kuitbeen en achter de scholspier(musculus soleus). De spier ligt net onder knie en zit aan beide botten vast aan het vlezige membraam van allebei de botten.

De Tibialis Posterior gaat door naar de voetzool en loopt langs de binnenkant van de enkel. Aan deze spier zitten drie middenvoetsbeetjes gehecht.

Triggerpoint in de Achterste Scheenbeenspier


Symptomen triggerpoints in de Tibialis Posterior

‍Wanneer er triggerpoints ontstaan in de achterste scheenbeenspier lijdt de pijn zich voornamelijk richting de achillespees wat voornamelijk voelbaar is gedurende het lopen of rennen. Daarbij kan pijn in de kuit, de hiel of zelfs de gehele voetzool, wijzen op een triggerpoint in deze spier.

Oorzaken van triggerpointvorming in de Tibialis Posterior

‍Bij het verdelen van het lichaamsgewicht over de buitenkant van de voet, is de tibialis posterior essentieel. Hierdoor kan regelmatig rennen of lopen op een oneven ondergrond de oorzaak zijn van bovenmatige spanningen op de spier.

De hierboven genoemde spanningen zijn de oorzaak bij de vorming van triggerpoints. Het is dus essentieel om langdurige overbelasting te voorkomen. Tevens kan slecht of versleten schoeisel of een bewegende ondergrond dit veroorzaken.


Achterste Scheenbeenspier

Wat is een Triggerpoint?

Wanneer een spier wordt overbelast of er sprake is van een overprikkeld zenuwstelsel kunnen er kleine verkrampingen ontstaan in bepaalde spieren. Hierdoor wordt de bloedcirculatie verminderd en kunnen afvalstoffen niet meer goed worden afgevoerd. Daarbij kan ook de nodige zuurstof niet meer worden aangevoerd.

Indien dit alles plaatsvindt, ontstaat er een triggerpoint. Triggerpoints voelen als knopen en zijn, indien groot genoeg, voelbaar en pijnlijk bij aanraking. Aangezien de slechte bloedcirculatie, houdt de triggerpoint zichzelf staande.

Ook interessant: Wat zijn triggerpoints?

Behandeling van de triggerpoints

Doordat de achterste scheenbeenspier verscholen ligt tussen diverse andere spieren en het scheen- en kuitbeen, zijn de triggerpoints wat lastiger te plaatsen.  

Het is daarom voordelig dat de triggerpoints een uitstralingsgebied heeft wat voorspelbaar is. Er is veelal onderzoek gedaan naar deze triggerpoints en hieruit is geconcludeerd dat er ook veel aan te doen is. Wanneer je de gewrichten namelijk op een correcte manier bijstelt en de bindweefselstructuren manipuleert, gaan triggerpoints vaak vanzelf weg. Ook kan het loslaten van onbewuste en onderdrukte gevoelens, helpen bij het tegengaan van triggerpoints.

Daarnaast zijn er diverse ‘reset’ methoden om triggerpoints meteen te verhelpen en ontspanning uit het zenuwstelsel te ‘restten’.

Het is essentieel om te weten dat slechts een simpele massage, rek of kracht oefeningen en adviezen voor een betere houding de triggerpoints niet zullen verhelpen.  

Wat kun je hieraan doen?

‍Indien je te maken hebt met triggerpoints is het essentieel om te weten hoe je aan deze triggerpoints komt. Om deze triggerpoints tegen te gaan heb ik een exclusief coaching- en behandeltraject ontwikkeld, namelijk De Pijn Reset Methode. Gedurende dit traject tegen triggerpoints (spierknopen) pakken we de langdurende of blijvende pijn/blessures aan, waarbij voornamelijk de dieperliggende oorzaken worden aangepakt.

Met andere woorden gaan we samen werken aan de essentie van het probleem.

Mijn werkwijze bevat geen triggerpointmassages, dry needling, injecties, pijnstilling of operaties. Echter werk ik met een intensief behandeltraject waarbij we kijken naar zowel de fysieke, emotionele als de mentale aspecten.

De voordelen:

  • Op korte termijn zal resultaat al merkbaar zijn, echter zal je ook voor de langere termijn handvatten krijgen die je pijnvrij en onafhankelijk kunnen houden.
  • Ik focus me op de onderliggende oorzaken en verhelp hiermee de langdurende pijnklachten/blessures
  • In deze Pijn Reset Methode maak ik gebruik van de nieuwste ‘reset’ technieken om triggerpoints los te maken en de gewrichten weer moeiteloos te laten bewegen
  • Ik maak geen gebruik van dry needling, injecties, pijnstillers, triggerpointmassage of andere eindeloze oefeningen.
  • In dit exclusieve alles-in-één traject staat persoonlijke aandacht hoog in het vaandel en krijg je voldoende tijd
  • Deze methode is bedoeld voor mensen die open staan, positief zijn en geloven dat er meer mogelijkheden zijn dan alleen wat de dokter verteld

Wil je meer weten over de Pijn Reset Methode.

Indien je meer wilt weten kan je een vrijblijvend adviesgesprek aanvragen.

Als je van je blijvende/chronische of terugkerende klachten af wilt, is de volgende stap een gratis adviesgesprek.  

Vul dan hier een gratis Pijntest in of maak een afspraak voor een gratis adviesgesprek.

Misschien vind je deze blogs ook interessant

Doe de pijntest