Trapezius of monnikskapspier

Trapezius of monnikskapspier

De trapezius, ook wel bekend als monnikskapspier, bestrijkt het grootste gedeelte van de bovenrug en loopt verder naar boven naar de nek. Het woord trapezius verwijst naar de trapeze-achtige vorm van de spier.

Trapezius of monnikskapspier

De trapezius, oftewel de monnikskapspier, bedekt grotendeels van je bovenrug en loopt helemaal tot de nek. De trapezius heeft zijn naam te danken aan zijn vorm, deze spier heeft namelijk de vorm van een trapeze.

De trapezius zit vast aan de schedelbasis en aan de nek- en rugwervels die naar onder lopen. Aan de zijkant zit de monnikskapspier vast aan het sleutelbeen en de schouderbladen.

Wanneer je last hebt van triggerpoints rond deze spier, verloopt de bloedcirculatie niet meer optimaal. Hierdoor kunnen de afvalstoffen niet meer goed worden afgevoerd wat verzuring en spanning als gevolg heeft. Normaliter is het lichaam bereid om overbelasting of onjuist gebruik van de spieren bij te stellen. Echter is dit niet het geval wanneer je last hebt van een overactief zenuwstelsel. De klachten kunnen dan namelijk permanent worden, wat diverse aanleidingen kan hebben.

Functie van de monnikskapspier

De monnikskapspier heeft meerdere functies. Deze spier tilt namelijk het gewicht van je schouders en zorgt ervoor dat je schouderblad op zijn plek blijft. Tevens assisteert de spier wanneer je je arm optilt, bij het tillen van je hoofd en wanneer je je schouders optrekt.

Trapezius of monnikskapspier

Symptomen van problemen met de trapezius

Zoals al eerder genoemd werd, bedekt de spier een groot deel van de rug. Dit heeft als gevolg dat je ook op veel plekken pijnklachten kan ondervinden. De triggerpoints kunnen zich op diverse plekken van de spier bevinden en hebben een uniek patroon van afgeleide pijn.

Er zijn diverse pijnklachten die je kunt ervaren, namelijk:

  • Veel last krijgen van hoofdpijn wanneer je slaapt
  • Pijnklachten aan je kauwspier op de hoek van je onderkaak
  • Pijnklachten langs je hals en/of nek
  • Last van een stijve nek
  • Pijnklachten in een bocht rond en boven je oor
  • Duwende pijnklachten of een stekend gevoel in het midden van je rug
  • En zeurend gevoel boven in je schouder
  • Pijnklachten of een stekend gevoel naast je schouderblad

Tevens zijn triggerpoints in de trapezius verantwoordelijk voor satelliet-triggerpoints die zich kunnen ontwikkelen in de omliggende spieren. Voorbeelden hiervan zijn de bovendoornspier en de nekspieren, omdat deze spieren extra hard moeten werken wanneer er complicaties voordoen bij de monnikskapspier.

Trapezius of monnikskapspier

Oorzaken van pijn aan de monnikskapspier

Triggerpoints in de trapezius kunnen op diverse wijze tot stand komen, zoals bijvoorbeeld:

  • Wanneer je op je zij slaapt, maar geen goed kussen hebt
  • Wanneer je onderuit gezakt zit
  • Als je vaak loopt terwijl je hoofd naar beneden gebogen
  • Borst- of buikspieren die te strak zijn of verkort
  • Het gedurende een lange tijd vooruitgestrekt houden van de armen, bijvoorbeeld door het werken op een stoel zonder armleuningen
  • Wanneer je veel loopt met een flinke rugzak of een schoudertas die slechts aan één schouder hangt
  • Zware borsten
  • Diafragma met triggerpoints
  • Geblokkeerde 1e rib
  • Wanneer je (soms onbewust) je schouders opgetrokken houdt door bijvoorbeeld emotionele spanningen

Aangezien deze spier dus in verband staat met veel diverse spieren, is de kans aannemelijk dat er in meerdere spieren triggerpoints zitten. Als een ervaren therapeut zal ik dit ook incalculeren.


Knopen in je spieren

Triggerpoints zijn microverkrampingen in je spieren die aanvoelen als een knoop of verharding. Ze ontstaan door overmatig gebruik van de spieren of wanneer je zenuwstelsel overprikkeld is. Ze resulteren in een vermindering van de bloedsomloop waardoor ook afvalstoffen niet meer goed kunnen worden weggevoerd. Hierdoor kan ook niet meer genoeg schone zuurstof worden aangevoerd wat ervoor zorgt dat de triggerpoint zichzelf in stand houdt.

Triggerpoints zijn gevoelige kleine knopen en kunnen er voor zorgen dat de spier niet meer goed of helemaal niet meer gebruikt kan worden. Pijnklachten die worden veroorzaakt door triggerpoints kunnen op de exacte plek van de triggerpoint voelbaar zijn, of juist op een totaal andere plek.

Dit noemen we: afgeleide pijn.

Een voordeel hiervan is dat afgeleide pijn goed te voorspellen is en als een ervaren therapeut de triggerpoints dus ook goed kan behandelen.

Triggerpoints in de Trapezius of monnikskapspier

Emotie als voedingsbodem voor triggerpoints

Wanneer er sprake is van emotionele spanningen, kan je brein fysieke pijnsignalen versturen. Dit komt omdat je lichaam fysieke pijn inzet als een soort afleidingsmechanisme om zo de emotionele pijn niet te voelen. Emotionele spanningen zijn ook de meest hoofdzakelijke oorzaak bij de ontwikkeling van triggerpoints. Verder worden de triggerpoints gevoed door zaken als roken, een ongunstige leefomgeving of een slecht voedingspatroon.

Het opkroppen van emoties is hetgeen wat de meeste triggerpoints tot stand laat komen. Negatieve gevoelens als woede, angst of verdriet slaan je lichaam op als spanning en worden door het lichaam omgezet in triggerpoints.

Fysieke reactie op emoties

Je lijf is gemachtigd om door een signaal vanuit je brein, lichamelijk te reageren.

Een voorbeeld hiervan is:

Wanneer je voor een groep moet spreken en dit spannend vindt.

Je lichaam reageert hierop en je voelt dat deze emoties in je lichaam gaan zitten. De spanningen die je voelt beïnvloeden ook zaken als de bloedsomloop of de functie van je spieren. In deze spieren ontwikkelen zich dan triggerpoints die resulteren in pijnklachten als misselijk zijn, gevoelloosheid of tintelingen.

Je zou een triggerpoint kunnen zien als een epicentrum van spanningen in je zenuwstelsel, aangespannen bindweefsel, vernauwende bloedvaten, te weinig zuurstof, verzuurde spieren, pijn- en afvalstoffen en sensitieve zenuwuiteinden.


Ook interessant: wat zijn triggerpoints?

Pijn Reset Methode

Met behulp van mijn Pijn Reset Methode gaan we samen aan de slag om de kern van je probleem aan te pakken. Deze methode werkt bewustzijn stimulerend en gaan zes tot acht weken intensief werken aan het verhelpen van jouw klachten. Allereerst starten we met het voortraject waarin we gaan werken aan verschillende opgaves zoals het kijken van een film, het beluisteren van de radio, het werken aan een werkboek en het lezen van een boek. Door dit voorwerk te doen kunnen we gedurende de Reset Dag of twee middagen, alles eruit halen.

De voordelen:

  • Op de kortere termijn zijn de resultaten al zichtbaar. Tevens krijg je voor de langere termijn tools die je pijnvrij en onafhankelijk kunnen houden.
  • Het doel is om de langdurige pijnklachten/ blessures op te lossen door de onderliggende aanleiding aan te pakken.
  • Er wordt gebruik gemaakt van de nieuwste ‘reset’ methodes om triggerpoints (spierknopen) te laten afnemen en gewrichten flexibel te laten bewegen.
  • Er wordt geen gebruik gemaakt van dry needling, injecties, pijnstillers, triggerpointmassage of andere eindeloze oefeningen.
  • Een exclusief alles-in-één traject waarbij voldoende tijd en persoonlijke aandacht voorop staat.
  • Dit traject is compleet bedoeld voor positief ingestelde personen die ook geloven dan er meer mogelijk is dan alleen wat de dokter je verteld.

Meer weten? Of heb je interesse in de Pijn Reset Methode.

Als je voorgoed van je permanente pijnklachten af wilt komen, kun je een gratis adviesgesprek aanvragen.  

Een gratis Pijntest kun je hier invullen, of maak direct een afspraak voor een kosteloos adviesgesprek.

Misschien vind je deze blogs ook interessant

Doe de pijntest