Vastus medialis of Middelste Dijbeenspier

Vastus medialis of Middelste Dijbeenspier

De vastus medialis is één van de vier spieren van de spiergroep aan de voorzijde van het bovenbeen (quadriceps femoris). Het is de aan de binnenzijde van het bovenbeen liggende spier en de ‘tegenhanger’ van de brede zijspier (vastus lateralis), die aan de buitenzijde ligt. Samen zorgen ze voor de strekking van de knie waarbij de middelste dijbeenspier vooral actief is in het laatste deel van de strekking.

Vastus medialis of Middelste Dijbeenspier

Aan de voorkant van het bovenbeen bevinden zich vier spiergroepen, waarvan de vastus medialis (quadriceps femoris) er één is. Deze spier zit aan de binnenkant van het bovenbeen en ligt als tegenhanger van de brede zijspier, oftewel de vastus lateralis die zich bevindt aan de buitenzijde.

De samenwerking van deze spieren maakt het strekken van de knie mogelijk. In het laatste deel van de strekking is voornamelijk de middelste dijbeenspier van belang.

De plek van de Vastus Medialis

Uit de naam van deze spier kan je al afleiden dat de spier zich bevindt aan de binnenzijde van het bovenbeen. Deze spier start een klein stukje onder de kop, aan de binnenzijde van het dijbeen. De spier zit vast aan een gezamenlijke pees en zit vast aan de knieschijf en het scheenbeen.


Afgeleide pijn door triggerpoints in de Vastus Medialis

Door triggerpoints kunnen er diverse pijnklachten ontstaan die voelbaar zijn aan de binnenzijde van het bovenbeen. Deze pijn loopt van de knie tot het midden van het bovenbeen.

Tevens kan de pijn merkbaar zijn aan de onderzijde van de knie en een klein stuk naar binnen.

Effecten die je van deze pijn kan ervaren zijn veelal: het verzwakken van de knie waarbij je bijvoorbeeld door je knie kan zakken. De pijn kan 's nachts ook erg aanwezig zijn en daardoor negatieve invloed hebben op de slaap.

Triggerpoints in de Middelste Dijbeenspier

Waardoor ontstaan triggerpoints?

De triggerpoints die zich bevinden in de middelste dijbeenspier ontstaan door aanhoudende belasting op de spieren, zoals bij frequent:

  • De trap of heuvel naar beneden lopen
  • Door de knieën zakken
  • Hardlopen


Daarbij kunnen ook de aandoeningen “Voet van Morton” of “Grieksevoet” een ongewenste werking hebben.

Dit noem ik ook wel: de mechanische aanleidingen van het voortkomen van de triggerpoints en de bijkomstige pijnklachten. Een andere aanleiding die vaak vergeten wordt, zijn opgekropte emoties, stress of ongunstige leefomstandigheden. Dit kan namelijk zorgen voor langdurige en onbewuste spanningen die zich bevinden in bepaalde spieren of spiergroepen. Door deze langdurige spanning is er sprake van een onjuiste doorstroming en afvoer van afvalstoffen.

Een triggerpoint is goed uit te leggen als een samenkomst van (aan)spanning in het zenuwstelsel, gespannen bindweefsel, vernauwende bloedvaten, weinig voedingsstoffen, te weinig zuurstof, verzuring, pijnklachten, afvalstoffen en sensitieve zenuwuiteinden.


De gevolgen van triggerpoints kun je uitgebreid lezen in Wat zijn triggerpoints?

Pijn Reset Methode

Gedurende de Pijn Reset Methode pakken we aan de hand van een bewustzijn verhogend traject de kern aan van jouw klachten. Eerst zal er een voortraject plaatsvinden, waarin je aan de slag gaat met verschillende opgaves zoals het kijken van een film, het luisteren naar audio, het invullen van een werkboek of het lezen van en boek. Door deze opdrachten kunnen we alles uit de Reset Dag halen en kunnen we goed voorbereid aan de slag.

Dit behandeltraject duurt 6 tot 8 weken, waarin we intensief aan de slag gaan met het verhelpen van alle oorzaken.

De voordelen:

  • Op korte termijn zal resultaat al merkbaar zijn, echter zal je ook voor de langere termijn handvatten krijgen die je pijnvrij en onafhankelijk kunnen houden
  • Ik focus me op de onderliggende oorzaken en verhelp hiermee de langdurende pijnklachten/blessures
  • In deze Pijn Reset Methode maak ik gebruik van de nieuwste ‘reset’ technieken om triggerpoints los te maken en de gewrichten weer moeiteloos te laten bewegen
  • Ik maak geen gebruik van dry needling, injecties, pijnstillers, triggerpointmassage of andere eindeloze oefeningen
  • In dit exclusieve alles-in-één traject staat persoonlijke aandacht hoog in het vaandel en krijg je voldoende tijd
  • Deze methode is bedoeld voor mensen die open staan, positief zijn en geloven dat er meer mogelijkheden zijn dan alleen wat de dokter verteld

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen

Als jij aanhoudend last hebt van blijvende klachten en je hier van af wilt, is de volgende stap een gratis adviesgesprek.

Herken jij jezelf in mijn verhaal? Vul hier een gratis Pijntest in of maak een afspraak voor een gratis adviesgesprek.

Misschien vind je deze blogs ook interessant

Doe de pijntest