Voorste getande spier of serratus anterior

Voorste getande spier of serratus anterior

De voorste getande spier of serratus anterior is een spier die een belangrijke rol vervult in je ademhaling en het gebruik van je armen. Doordat de serratus anterior zo’n belangrijke functie heeft raakt deze makkelijk overbelast wat leidt tot symptomen als een pijnlijke ademhaling of pijn in de bewegingen die je maakt.

Voorste getande spier of serratus anterior

De voorste getande spier of serratus anterior is een spier die een belangrijke rol vervult in de ademhaling en in het gebruik van je armen. Omdat de serratus anterior zo’n belangrijke functie heeft raakt deze makkelijk overbelast wat leidt tot symptomen als een pijnlijke ademhaling of pijn in de bewegingen die je maakt.

Triggerpoints

Triggerpoint zijn de meest voorkomende bron van pijnklachten. Doordat dit microverkrampingen zijn voelen triggerpoints als verhardingen en zijn ze erg pijnlijk. De gevolgen van triggerpoints in de serratus anterios zijn uiteenlopend, maar kunnen allemaal worden aangepakt met de Pijn Reset Methode. 

De plek van de serratus anterior

‍De serratus anterior is gelegen in het schoudergebied en zit vast aan de binnenste rand van het schouderblad en aan de ribben. Wanneer je het schouderblad draait of je arm optilt speelt deze spier dus een belangrijke rol. Wanneer je deze spier niet zou hebben, zou je je arm niet hoger brengen dan je hoofd.

De rol van de serratus anterior

‍De voorste getande spier is zo interessant, omdat hij twee rollen vervult. Allereerst heeft de serratus anterior een functie als je je schouderblad draait. Daarbij is de spier erg belangrijk bij het inademen. Het is namelijk een hulpademhalingsspier omdat het helpt bij het uitzetten van de ribben wanneer je lucht nodig hebt. 

triggerpoints in de serratus anterios

Symptomen bij problemen met de voorste getande spier

‍Als er complicaties zijn met de voorste getande spier kan dit diverse gevolgen hebben: 

  • Last in de rug of in je zij
  • Pijn bij het ademhalen, ademhalen lukt niet zonder pijn. Tevens gaat volledig uitademen ook niet
  • Indien je beginnende pijn ervaart in deze regio kan dit het eerste symptoom zijn van gordelroos 
  • Hoofdpijn
  • Kaakpijn
  • Duizeligheid
  • Geen gevoel in de handen
  • Pijn in de oksel

De ‘steek in de zij’ is de meest voorkomende complicatie die het gevolg is van een overbelaste voorste getande spier. De kans dat je pijn ervaart op diverse plaatsen is groot als je door triggerpoints complicaties krijgt met je ademhaling. Klachten als hoofdpijn en duizeligheid zijn vaak het gevolg van een onjuiste ademhaling.

Uitstraling in de voorste getande spier of serratus anterior

Hoe ontstaan triggerpoints in de voorste getande spier?

‍In de serratus anterior ontstaan triggerpoints door: 

  • ‍Wanneer je sporten als zwemmen, fitness of turnen uitoefent terwijl je niet getraind bent 
  • Ademhalingsziekten. Als je veel hoest trigger je de spier te veel. 


Lang verhaal kort is dat de serratus anterior niet bestand is tegen veel inspanning wanneer hij ongetraind is. Echter kan overbelasting ook een factor zijn. Aangezien de spier niet alleen bij het ademen, maar ook bij het bewegen van armen en schouders wordt hij veel gebruikt wat de spier extra kwetsbaar maakt. 

Wat te doen bij pijn in de serratus anterior?

‍Indien de serratus anterior de oorzaak is van pijn of triggerpoints is het essentieel hier uitgebreid onderzoek naar te doen en de kern van het probleem aan te pakken.

Enerzijds spelen praktische zaken zoals onjuiste bewegingen of overbelasting een grote rol bij het ontstaan van triggerpoints.

Anderzijds is het belangrijk om het emotionele aspect niet te vergeten, die ook een aanzienlijk grote rol spelen. 

Diverse gevoelens en emoties zoals boosheid, verdriet en angst slaan op in jouw lichaam. De kans dat het probleem niet verholpen wordt is groot als we alleen het triggerpoint zouden behandelen. Dat heet symptoombestrijding. Een triggerpoint is het middelpunt van gespannen spieren en zenuwen, zuurstoftekort, vernauwde bloedvaten, gevoelige zenuwuiteinden en verzuring. Oftewel: niet erg aangenaam.  

De Pijn Reset Methode

Bij de Pijn Reset Methode kijk ik verder dan alleen het bestrijden van de symptomen of een massage tegen de pijn. Wanneer je namelijk alleen doet aan symptoombestrijding komen de pijnklachten snel terug. Met de Pijn Reset Methode wordt er verder gekeken en focussen we ons op de dieperliggende oorzaak van de pijnklachten.

Gedurende 6 tot 8 weken werken we tijdens dit behandel / coaching traject aan de Pijn Reset Methode (PRM). We zullen veel aandacht besteden aan de dieperliggende oorzaak van de pijn en spanning in het lichaam, maar zullen ook nieuwe technieken om triggerpoints te ‘resetten’. Dit doen we aan de hand van nieuwe technieken.

Het streven van deze methode is het voorgoed tackelen van de voortdurende pijn en triggerpoints. Ik kijk naar de relatie van body en Mind en op deze wijze pakken we de daadwerkelijke oorzaken aan.

Door verder te kijken en een stap extra te doen tijdens de behandeling, worden de dieperliggende oorzaken van de klachten ook verholpen, wat resulteer in een langdurig en effectiever eindresultaat. ‍

Bij de PRM staat kwaliteit staat boven kwantiteit en bestaat niet alleen uit het neutraliseren van pijn en triggerpoints‍, maar voornamelijk uit een mind body component, voeding, lichamelijke beweging, coaching en bewustwording.

Gedurende de PRM ben je dus niet bezig met diverse losse sessies die resulteren tot kortstondige verbetering. Echter bestaat het uit een traject dat voorafgaand al is uitgestippeld met als gevolg: definitieve verandering. Om dit te kunnen realiseren moeten cliënten bijvoorbeeld voor een consult zelf ‘huiswerk’ doen ter voorbereiding. Het kijken van een film of het lezen van een boek zijn voorbeelden hiervan. Slechts dit onderdeel zorgt voor meer dan 50% afname van pijn bij mensen met aanhoudende klachten.

De pluspunten:

  • Op korte termijn zal resultaat al merkbaar zijn, echter zal je ook voor de langere termijn handvatten krijgen die je pijnvrij en onafhankelijk kunnen houden
  • Ik focus me op de onderliggende oorzaken en verhelpen hiermee de langdurende pijnklachten/blessures
  • In deze Pijn Reset Methode maak ik gebruik van de nieuwste ‘reset’ technieken om triggerpoints los te maken en de gewrichten weer moeiteloos te laten bewegen
  • Ik maak geen gebruik van dry needling, injecties, pijnstillers, triggerpointmassage of andere eindeloze oefeningen
  • In dit exclusieve alles-in-één traject staat persoonlijke aandacht hoog in het vaandel en krijg je voldoende tijd
  • Deze methode is bedoeld voor mensen die open staan, positief zijn en geloven dat er meer mogelijkheden zijn dan alleen wat de dokter verteld


Dit prachtige traject ‍maakt het mogelijk om niet alleen effectief maar ook snel van je pijnklachten af te komen. 

Herken jij jezelf in het bovenstaande verhaal en ben je nieuwsgierig naar wat we voor je kunnen betekenen? 

Maak dan een een afspraak voor een gratis adviesgesprek of doe de gratis Pijntest.

Misschien vind je deze blogs ook interessant

Doe de pijntest